Un rege din Iliria în muzeul din Tübingen

De Stefan Krmnicek

În colecția dinTübingen există o monedă care aduce în centrul atenției istoria plină de evenimente a Balcanilor de Vest la începutul secolului I î.Hr. Prin urmare, aceasta ar trebui să fie deosebit de interesantă pentru mulți oameni ale căror rădăcini se află în această regiune și care și-au găsit o nouă viață în Germania. Moneda cu numărul de inventar Tübingen SNG 1508 este o monedă de argint cu o greutate de 10,49 grame și un diametru de aproape 22 milimetri. Pe fața monedei se afla o vacă stând în dreapta. Ea are capul întors înapoi la vițelul care suge. În câmpul de deasupra vacii, este impregnat maxilarul mistrețului Caledonian – un animal străvechi din mitologia greacă. Motivul central al spatelui monedei poate fi descris cel mai bine ca un ornament de stele sau plante într-un dreptunghi dublu. În jurul acestei reprezentări se derulează inscripția ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΟΝΟΥΝΙΟΥ (“a regelui Monounios”) și Δ sau Υ(“DY”) cu litere grecești. Pe baza transcrierii, putem identifica misterul acestei monede: este un anumit rege Monounios. Puține fapte istorice sunt cunoscute despre Monounios, monedele sale sunt singurele moșteniri directe. Din sursele scrise mai târziu din secolele II și III d.Hr., putem cel puțin să reconstruim aproximativ situația politică generală din Balcanii de Vest în timpul lui Monounios.

Rückseite einer Silbermünze des illyrischen Königs Monounios, Tüb. Inv. SNG 1508. Foto: Stefan Krmnicek, Universität Tübingen.

Monounius a fost un conducător local, a cărui putere și influență în regiune în jurul anului 280 î.Hr. a fost în mod evident atât de mare, încât a fost chiar în poziția de a se amesteca în politica externă în conflictele dintre marile puteri elene Epir și Macedonia și să se implice chiar în cursul mișcărilor de migrație celtică. În antichitate, ilicii formau al treilea grup de populație, ca mărime, din Balcani alături de greci și traci. Posibil este ca în acest context să fie interpretată descoperirea unui coif de bronz, cu clapete mobile de prindere a obrazului, pe lacul Ohrid, între Albania de astăzi și Macedonia de Nord. O inscriptie in partea din spatele a coifului, pentru protectia gătului, ne demonstrează că acest coif a fost purtat de un soldat al regelui Monounius SMB-digital / Helm (astazi acest coif se află la Muzeul de Stat Berlin, Colecția de Piese Antice). Monedele sunt marturii importante în reconsituirea puteri și a sferei de influență a regelui Monounius. Moneda noastră a fost bătută în Dyrrhachion, Durrës de astăzi în Albania, după cum se poate vedea din abrevierea ΔΥ în spatele monedei. Schema sa picturală, rămâne neschimbată față de tipurile anterioare de monede ale orașului.Singura diferență față de seria mai veche este că numele domnitorului și titlul său de rege au fost adăugate ulterior. Este deosebit de interesant de a vedea, cum acest rege iliric Monounios, care provenea din periferia nevorbitoare de limbă greacă, și-a asumat funcția de conducător egal alături de venerabilele dinastii conducătoare grecești din Epir și Macedonia, cu un titlu regal grecesc pe monedă. Spre deosebire de regii eleni din acel timp, totuși, Monounios nu a avut nici o monedă cu portretul său, adăugându-și doar numele la o serie de monede deja existente, oficial recunoscute in timp. După moartea lui Monounios, Dyrrhachion pare să-și fi recăpătat independența. Orașul a continuat să emintă același tip de monedă, fără numele regelui, dar cu numele oficialilor orașului. Monedele din Albania antică, în special monedele din Apollonia și Dyrrhachion, sânt un domeniu deosebit al colecției dinTübingen, de la înființarea ei de către Carl Siegmund Tux la sfârșitul secolului al 18-lea. Moneda de față a fost achiziționată în decembrie 1905 din colecția de monede a fraților Egger din Viena pentru Tübingen. Mai multe monede antice pot fi văzute în muzeul „Alte Kulturen“ al Universității din Tübingen, Castelul Hohentübingen. Moneda actuală poate fi admirată practic și în acesta perioadă dominată de pandemie și de muzee închise, pentru cei ce sunt interesați, gratuit: adresa de E-Mail https://www.ikmk.uni-tuebingen.de/object?id=ID3806 în Cabinetul de Monede Digitale al Institutului de Arheologie Clasică.

tun21081103

Vorderseite einer Silbermünze des illyrischen Königs Monounios, Tüb. Inv. SNG 1508. Foto: Stefan Krmnicek, Universität Tübingen.

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html