Рожевий, блакитний, зелений та жовтий: що означають кольори рецептів лікарів

Лікарі в Німеччині виписують рецепти різних кольорів. Рожевий, блакитний, зелений або жовтий: залежно від кольору, їх значення та термін дії відрізняються. Про це повідомляє Techniker Krankenkasse (TK).
Рожеві рецепти: їх також називають касовими рецептами, або рецептами загального медичного страхування. Рецепти такої форми, є найпоширенішими в країні. Якщо ви лікуєтеся за страховою карткою, лікар виписує ліки, які покриває медична страхова компанія за цим рецептом. Іноді, його також називають червоним рецептом. Витрати за препарати несе медична страхова компанія, а пацієнт повинен сплатити лише доплати (якщо він не звільнений від них). Доплати становлять десять відсотків від ціни препарату, але мінімум п’ять євро, і максимум десять євро за препарат. Термін дії такого рецепта – 28 днів.
Сині рецепти: вони вважаються приватними рецептами. Пацієнти отримують їх тому, що вони застраховані в приватній медичній страховці, або якщо відповідний препарат не відповідає директиві щодо лікарських засобів і, отже, не покривається державним медичним страхуванням. Або, наприклад, якщо пацієнт взагалі не застрахований. У всіх випадках пацієнти повинні спочатку оплачувати призначений препарат самостійно. Приватна медична страхова компанія відшкодовує суму пізніше. Але якщо особа не застрахована, витрати залишаються на ній. Також, приватним рецептом лікар користується, якщо на прохання хворого призначає ліки та перев’язувальні засоби, які він не вважає терапевтично необхідними. Рецепт дійсний протягом трьох місяців, якщо лікар не вкаже інше.
Зелений рецепт: Зелений рецепт – це фактично рекомендація для безрецептурних ліків. Ні державна, ні приватна медична страховка не оплачуватимуть ліки, зазначені в такому рецепті. Зелений рецепт діє необмежений термін.
Жовтий рецепт: жовтий рецепт використовується для виписування ліків, які підпадають під Положення про наркотичні речовини. Це стосується деяких сильних болезаспокійливих засобів, а також, наприклад, метадону. Такі рецепти дійсні протягом семи днів. Вони складаються з трьох частин і пронумеровані. Один примірник залишається для документації в кабінеті лікаря, другий – в аптеці.
Особливим випадком є так звані Т-рецепти: вони виписуються на ліки з найвищим рівнем безпеки. Ліки, що містять талідомід, помалідомід або леналідомід, доступні лише за таким спеціальним рецептом. Ці препарати схвалені для лікування множинної мієломи та злоякісного захворювання кісткового мозку. Т-рецепт дійсний лише протягом шести днів після його виписки.
Детальніше про рецепти можна дізнатися за покликанням:
https://www.tk.de/techniker/leistungen-und-mitgliedschaft/informationen-versicherte/leistungen/weitere-leistungen/arzneimittel/arzneimittel-auf-rezept/rezepte-rezept-unterschiede-2002740
https://www.verbraucherzentrale.nrw/wissen/gesundheit-pflege/medikamente/wie-lange-ist-ein-rezept-gueltig-unterschiede-in-rosa-gruen-und-gelb-74268

tun22081602

www.tuenews.de

 

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html