З чим зіткнувся Еліф працюючи на тимчасовій роботі

Автор: Бріжит Гізель
Можливості та ризики тимчасової роботи. Які правила діють і де отримати інформацію.
Еліф погано ставиться до свого колишнього агентства тимчасової зайнятості. «Коли я повернувся на роботу після коронавірусу, начальник зміни відправив мене додому, — розповідає молодий афганець. Йому сказали, що компанія хоче переконатися, що Еліф нікого не заразить, всупереч негативним тестам. Молодий афганець виконав наказ, але в кінці місяця в його платіжній відомості раптом пропало три дні. Коли він запитав про це, йому відповіли, що він не працював і не був на лікарняному. Зрештою, його слово було проти та на його рахунку було на три дні менше. Також виникла проблема з оплатою транспортних витрат. Кінець історії: агентство тимчасової праці його звільнило. Тим часом в Еліфа нова робота у звичайній компанії. Його висновок: «Тимчасова робота може бути корисною, якщо ви не маєте освіти та погано знаєте німецьку». Однак сам він, як людина, яка вільно володіє німецькою мовою та здобув освіту в Німеччині, вважає за краще надалі триматися якомога далі від агентств тимчасової праці. Тимчасова робота вимагає від працівників високого рівня гнучкості. Агентства з тимчасової зайнятості, а також Федеральне міністерство праці, однак, неодноразово наголошують на перспективах використання тимчасової зайнятості як сходинки до звичайної роботи. Тимчасова робота пропонує можливості особливо для людей з низькою кваліфікацією, які зараз є безробітними, йдеться, наприклад, на вебсайті Федерального міністерства праці. «Як мігрант, ви можете отримати особливу користь від тимчасової роботи», – також повідомляє Федеральне агентство зайнятості. З одного боку, щоб краще пізнати мову та культуру компанії, а з іншого боку, тому що компаніям часто важко оцінити іноземну кваліфікацію. Співробітники агентств тимчасової зайнятості виконують переважно просту роботу, додають у міністерстві. Кожна друга робота – некваліфікована. Федерація профспілок Німеччини (DGB), навпаки, бачить багато недоліків у тимчасовій роботі. Опитування показує, що тимчасові працівники все ще більше бояться втратити роботу та кажуть, що мають менший вплив на організацію своєї праці, ніж інші працівники. «Результати індексу DGB показують, що в переважній більшості випадків тимчасова робота не є хорошою роботою і не сприймається як така», — пише пресслужба державного об’єднання DGB у Штутгарті. «Наратив про те, що тимчасова робота пропонує низький поріг входу на ринок праці з подальшим регулярним працевлаштуванням, суперечить дійсності», – йдеться в документі.
DGB також звертається до консультаційного центру «Mira-Mit Recht bei der Arbeit» за інформацією та порадою.
Що таке тимчасова робота? Тимчасова робота означає, що ви працевлаштовані як працівник на одну компанію, але місце роботи інше. Агентства тимчасового працевлаштування здають своїх працівників іншій компанії на певний термін. Комісія з тимчасового працевлаштування оплачується компанією, де працює працівник. Працівник з агентства тимчасового працевлаштування А, таким чином, наймається компанією B. Контрактною стороною є агентство тимчасового працевлаштування, але конкретні інструкції щодо роботи надходять від компанії B. Тимчасова робота не означає, що ви маєте строковий трудовий договір. Це може статися, але це не є правилом. Однак, в принципі, вам не дозволяється працювати в одній компанії довше 18 місяців. А для компаній м’ясної галузі діють інші, суворіші правила. Відповідно до DGB, агентство тимчасової зайнятості має виплачувати заробітну плату, навіть якщо в компанії немає роботи, за умови, що працівник чітко дає зрозуміти, що він або вона хоче працювати. «Агентство тимчасового працевлаштування не має права без вашої згоди нараховувати вам за цей час мінус-години в обліковому записі робочого часу, змусити вас піти у відпустку чи просто звільнити», — зазначає DGB.
Рівні права та обов’язки: Що стосується положень, таких як продовження виплати заробітної плати у разі хвороби та захист від звільнення, тимчасові працівники не знаходяться в гіршому становищі, ніж інші працівники. Це підтверджує Федеральне міністерство праці. Однак, згідно з DGB, тимчасові працівники не мають захисту від звільнення відповідно до Закону про захист при звільненні протягом перших шести місяців.
Оплата: Оплата за роботу в агентстві тимчасової праці трохи перевищує мінімальну заробітну плату. Мінімальна заробітна плата зросла з 10,88 євро до 12,43 євро 1 жовтня 2022 року, ставши 13 євро 1 квітня 2023 року та 13,50 євро 1 січня 2024 року. Таким чином, погодинна оплата праці в галузі тимчасової зайнятості в будь-якому випадку перевищує мінімальну заробітну плату в 12 євро. Для більш високооплачуваних груп наразі тривають подальші колективні переговори. Які мотиви звернення до агентства тимчасової зайнятості? Еліф хотів скоротити час після закінчення терміну його тимчасового контракту, і він не відразу знайшов нову роботу. «Я не хотів залишатися безробітним, — каже він. Як колишній шукач притулку, він хоче за будь-яку ціну отримати німецьке громадянство і хоче уникати всього, що може стати на шляху цього. Отже, як знайти хорошу роботу в агентстві тимчасового працевлаштування? Якщо ви шукаєте роботу в агенції тимчасового працевлаштування, ви можете отримати інформацію, так само як і для будь-якого іншого пошуку роботи: запитайте друзів, знайомих і родичів про їхній досвід і пошукайте відгуки в Інтернеті, враховуючи, що вони можуть бути різними. Також дуже добре, якщо агентство з тимчасового працевлаштування є членом однієї з великих галузевих асоціацій, таких як Федеральна асоціація роботодавців постачальників кадрових послуг (BAP) або Асоціація німецьких агентств з тимчасового працевлаштування (IGZ). Додаткова інформація:
https://mira-beratung.de
https://www.dgb.de/-/bgE
https://www.dgb.de/-TGZ
https://www.arbeitsagentur.de/arbeitslos-arbeit-finden/zeitarbeit

tun22121201

www.tuenews.de

Arbeitszeitblatt. Foto: tünews INTERNATIONAL / Linda Kreuzer.

001818

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html