Індійці, китайці, перси чи араби: хто винайшов шахи?

Автор: Ула Махфуз
Інтерес до витоків почався з розмови за грою в шахи в родині. «Шах і мат, Омаре. Чи знаєте ви, що шахи походять від арабської мови, тому що «мат» арабською мовою означає «король помер». «Ні, мамо, шахи родом з Індії», – відповів дев’ятирічний хлопчик. Його дванадцятирічний брат Мохаммад втрутився в дискусію і сказав: «Ні, ви обидва помиляєтесь, гра походить з Персії». Двоє хлопців були дуже впевненими у своїй думці.
Коли я шукала відповідь на це питання, я дізналася, що існують дуже різні версії та легенди про походження гри. Ймовірно, немає справжньої відповіді на це запитання, оскільки гра в шахи містить елементи різних культур, часів і мов. З усіх версій про походження шахів, я обрала найвідоміші, але вони, звичайно, дуже різні.
Дуже поширеною є версія, що гра виникла в Індії у шостому столітті нашої ери та була відома як «Chaturanga». У ній йдеться про те, що мудрий чоловік хотів пояснити тиранічному індійському королю важливість людей у його королівстві. Тому він винайшов гру, яка складається з короля, ферзя (арабською та іншими мовами – міністр), стрибунів (коней), слонів і пішаків (солдатів). Під час гри він міг пояснити королю обов’язки своїх підданих і дати йому зрозуміти, що вони захищають королівство.
За другою версією, гра виникла в Китаї в другому столітті до нашої ери. Існує теорія, що гра походить від китайської гри «Xiangqi» або від однієї з її попередниць, до яких відносяться індійська «Chaturanga», японська «Shogi» та корейська «Janggi».
Третя версія говорить, що шахи виникли в Персії (сучасному Ірані) під час правління Сасанідів. Кажуть, що їх винайшов слуга шаха (короля) приблизно в шостому столітті нашої ери.
Араби дізналися про гру, коли завоювали Персію. Гра була дуже популярною в ісламському світі. Вона стала улюбленою грою халіфів і про неї було написано кілька книг. Зрештою, мусульмани принесли гру до Європи через Іспанію.
Але що означають різні назви гри?
«Chaturanga»: це індійське слово означає «чотири елементи» або «чотири частини». Цей термін використовувався для опису індійської армії, яка складалася з бойових колісниць, вершників, слонів і піших воїнів.
«Chatrang»: перське слово походить від індійського слова «chaturanga» або від перського «мандрагора» — рослина з коренем, що нагадує людську фігуру.
«Shatrandsch »: коли араби завоювали Перську імперію в 7 столітті, вони дізналися про гру в шахи. Однак вони змінили назву гри, оскільки деякі звуки не існували в їхній мові.
«Шахи»: назва походить від перського слова Schah (король) і, попри фонетичну схожість, не має нічого спільного з Chaturanga або Shatrang.
Отже, діти мали рацію — не араби винайшли шахи, але вони принесли гру в Європу.

tun22112204

www.tuenews.de

Schachfiguren. Foto: tünews INTERNATIONAL / Oula Mahfouz.

001826

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html