«Кліматичні терористи» та «соціальний туризм» – нісенітниці 2022 року

Деякі слова можуть бути наклепницькими або дискримінаційними – їх називають «словами-нісенітницями». Кожного нового року журі обирає «слова-нісенітниці» минулого року. У 2022 році журі на перше місце поставило термін «кліматичні терористи». Воно означає, що активісти, які борються за захист клімату, будуть «криміналізовані та зганьблені», йдеться в заяві. Прирівнюючи це до тероризму, «ненасильницькі форми протесту, громадянської непокори та демократичного опору поміщаються в контекст насильства та ворожості до держави».
На другому місці опинився термін «соціальний туризм». Лідер «CDU» Фрідріх Мерц принизливо використав цей термін щодо людей, які тікають від війни в Україні, але попросив вибачення після різкої критики. Цей термін передбачає, що біженці лише наживаються на німецькій соціальній системі. Журі розкритикувало цей термін як дискримінаційний щодо біженців і назвало це порушенням їхнього «фундаментально права» – шукати притулку.
На третьому місці опинився термін «оборонна архітектура». На думку журі, це описує «нелюдяний метод будівництва». Ця архітектура призначена для того, щоб бездомні не залишались більше в таких громадських місцях як, наприклад, лавки в парку або автобусні зупинки. Журі розкритикувало термін «оборонна архітектура» та назвало його оманливим та евфемістичним.
«Слова-нісенітниці» року обирає незалежне журі, до складу, якого входять лінгвісти, журналісти, працівники сфери культури та ЗМІ. Цього разу журі отримало від населення майже 1500 пропозицій «слів-нісенітниць» року. З 1991 року однією з цілей мовно критичної кампанії є підвищення обізнаності про мову та формулювання висловів, які є дискримінаційними, вводять в оману або порушують людську гідність. Для цього підбираються недоречні з точки зору журі терміни – наприклад, слово 2021 року: «Pushback» (перекладається як «відштовхування» та часто використовується для визначення незаконного відштовхування біженців та інших мігрантів від кордонів країни призначення або транзитної країни).
Більше інформації:
https://www.unwortdesjahres.net/wp-content/uploads/2023/01/Pressemitteilung_Unwort_2022_Januar_2023_Version_final.pdf

tun23011104

www.tuenews.de

Unwort des Jahres 2023. Foto: tünews INTERNATIONAL / Martin Klaus.

001849

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html