Дуальне професійне навчання: трамплін у світ праці

Незалежно від того, чи ви муляр, пекар або офісний адміністратор, для того, щоб працювати в Німеччині за цими професіями, потрібно закінчити програму дульної професійної підготовки. Упродовж періоду навчання, який триває від двох до трьох з половиною років, стажист чергує практику на підприємстві та засвоєння теорії в навчальному закладі. Студенти проводять один-два дні на тиждень (залежно від навчального закладу) у професійно-технічному училищі. В інші дні вони працюють на підприємстві. Підприємство щомісячно платить зарплатню студентам увесь період навчання. Дуальне навчання доступне для професій у сфері кваліфікованих ремесел, торгівлі, промисловості та адміністрування.
У Німеччині існує близько 330 визнаних навчальних програм, жодна з яких не призначена лише для чоловіків чи жінок. Навіть професія акушера відкрита для чоловіків. Формально передумов для початку дуальної програми професійного навчання немає. Однак більшість абітурієнтів повинні мати Mittlere Reife чи Hauptschulabschluss, а деякі навіть Abitur. Початковий огляд професій можна знайти на сторінці «Berufenet» Федерального агентства зайнятості Німеччини:
https://web.arbeitsagentur.de/berufenet/?path=null
Інформацію також можна отримати на навчальних ярмарках, які регулярно проводяться в різних містах Німеччини. Дізнатися, які саме ярмарки проводитимуться, коли та де вони відбуватимуться:
https://planet-beruf.de/veranstaltungen
Інформація для мігрантів за покликанням:
https://www.make-it-in-germany.com/de/studium-ausbildung/ausbildung-in-deutschland/kann-ich-eine-ausbildung-machen
Підприємство укладає зі студентом договір про професійне навчання. У середньому студенти заробляють 987 євро брутто. Зарплата залежить від обраної професії та регіону. Технік-мехатронік, наприклад, заробляє в середньому 1100 євро брутто на місяць. Заробітна плата студентів зростає з кожним роком навчання і в середньому становить приблизно одну третину початкової зарплати кваліфікованого професіонала. Частина з цих грошей відраховується на соціальне страхування. Саме навчання безоплатне. Якщо студент заробляє більше ніж 10 908 євро на рік, він повинен сплачувати податки. Детальну інформація доступна на сайті Федерального інституту професійної освіти та навчання:
https://www.bibb.de/dienst/veroeffentlichungen/de/publication/show/10818
Дуальне професійне навчання зазвичай починається 1 серпня або 1 вересня. Під час навчання студенти мають право на щонайменше 24 робочі дні або чотири тижні відпустки на рік але лише впродовж періоду шкільних канікул. Після першої половини програми учні складають проміжний іспит, під час якого, вони демонструють, чого навчилися в школі та як вони застосовують свої знання на практиці. Навчання завершується випускним іспитом.

tun23021507

www.tuenews.de

Die Handwerkskammer in Reutlingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Martin Klaus.

001335

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html