Дитячі садки ще не є бажаним рушієм інтеграції

Рівно через 10 років після запровадження законного права на місце в дитячому садку для дітей після досягнення ними однорічного віку, німецька рада експертів з питань інтеграції та міграції (SVR) представила аналіз того, як цей закон реалізується для дітей з іммігрантським походженням. Згідно зі звітом, сім’ї іммігрантів все ще перебувають у невигідному становищі, коли справа доходить до дитячих садків: вони мають більше труднощів знайти місце в дитячому садку, а їхні діти відвідують дитячі садки рідше, ніж діти без іммігрантського походження. Згідно з даними за 2020 рік, 40% дітей віком до трьох років без іммігрантського походження мали змогу відвідувати дитячий садок по всій країні, тоді як їхні однолітки з іммігрантських сімей мали таку можливість лише у 20% випадків. Існує також чітка різниця між дітьми старше трьох років: якщо майже кожна дитина без іммігрантського походження відвідує дитячий садок, то лише четверо з п’яти дітей з іммігрантським походженням відвідують його. Мохіні Лоханде, одна з дослідниць SVR, підсумовує результати: «Порівняння попиту і фактичних показників показує, що сім’ї мігрантів зацікавлені в послугах з догляду за дітьми, але перешкод для них більше, ніж для інших сімей. Наприклад, сім’ї мігрантів іноді опиняються в несприятливому становищі, коли йдеться про розподіл місць у дитячих закладах — давнє припущення, яке підтвердилося в нещодавно опублікованому дослідженні. Крім того, «соціально незахищені батьки, до яких у Німеччині продовжує належати непропорційно велика кількість сімей з мігрантським походженням, часто стикаються з проблемою оплати місця в дитячому садку, а формальності для подачі заяви здаються складними».
Водночас сім’ї з мігрантським походженням могли б отримати значну користь від дошкільної освіти. Загалом, дитячі садки розглядаються як двигун інтеграції, оскільки дослідження показують, що діти розвинули більше мовних навичок після тривалого відвідування дитячого садка і, як правило, мають більше шансів бути класифікованими підготовленими до школи під час вступних іспитів, ніж ті, хто не відвідував дитячий садок або відвідував його лише впродовж короткого часу.
Для того, щоб змінити поточну ситуацію, автори звіту закликають усунути виявлені перешкоди та запровадити цілеспрямовану мовну підтримку в дитячих садках. Багатомовність серед дітей повинна сприйматися як сильна сторона. Нарешті, нестачу кваліфікованих працівників у секторі догляду за дітьми можна було б подолати, визнаючи відповідний досвід і кваліфікацію нових іммігрантів, а потім наймаючи їх на роботу. Це також стосується і фахівців з-поміж біженців.
До повного пресрелізу ради експертів: https://www.svr-migration.de/wp-content/uploads/2023/08/SVR-Presseinformation_10-Jahre-Kitaplatzanspruch.pdf
Рада експертів з питань інтеграції та міграції є незалежним міждисциплінарним органом науково-політичних консультацій (https://www.svr-migration.de/).

tun23081801

www.tuenews.de

Kindergarten in Tübingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.

001972

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html