Невикористану відпустку не переносять на наступний рік автоматично

Незадовго до кінця року багато працівників задаються питанням: чи перенесуть на новий рік дні відпустки, що залишилися, якщо я не використаю їх до кінця грудня? У більшості випадків – так. Але деталі досить складні. Найпростіше, якщо в компанії є чітка регламентація. Часто можна перенести дні відпустки на новий рік і використати їх до 31 березня. Точні правила знає відділ кадрів або виробнича рада.
Проте відпустка більше не втрачається автоматично. Так вирішив Європейський суд, а також Федеральний суд з питань праці в Німеччині. Відповідно до цього, працівники втрачають дні відпустки лише в тому випадку, якщо роботодавець може довести, що він їх поінформував про це і надав їм можливість скористатися відпусткою. Це на наш запит підтвердив відділ правового захисту DGB tünews INTERNATIONAL. Перебіг строку позовної давності починається через три роки після закінчення трудових відносин. Однак Федеральний суд з питань праці також постановив, що відпустка може бути перенесена на новий рік лише в тому випадку, якщо для цього є причина. Тоді дні можна використати до кінця березня.
Існують винятки для працівників, які перебувають у декретній відпустці та відпустці по догляду за дитиною. Право на відпустку, яке накопичилося до декретної відпустки, не закінчується і може бути використано після повернення. Аналогічна ситуація з працівниками, які тривалий час хворіють. Однак, щоб запобігти накопиченню дуже довгих періодів відпустки, Федеральний суд з питань праці постановив, що це право втрачає чинність через 15 місяців. Але і тут роботодавці повинні проінформувати про це своїх співробітників, а деталі повинні бути врегульовані в компанії.
Але як бути, якщо ви просто не змогли взяти стару відпустку, наприклад, через зміну місця роботи? Тоді за певних обставин можна отримати її компенсацію. Ви навіть можете подати заяву заднім числом — але тільки впродовж трьох років після закінчення трудових відносин. Однак це питання також важко вирішити в деталях. Члени профспілок можуть звернутися до своєї профспілки. Біженці також можуть звернутися до консультаційного центру Mira (Mit Recht bei der Arbeit).
https://mira-beratung.de/

tun23091205

www.tuenews.de

Eine Berglandschaft im norditalischen Piemont. Foto: tünews INTERNATIONAL / Martin Klaus.

002198

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html