Про тисячолітню музичну традицію арабського уду

Автор Самір Ібрагім
Уд — це лютня з коротким грифом, яка вважається одним з найважливіших музичних інструментів в арабському світі. Найдавніше зображення уду можна знайти на посудині зі слонової кістки з Кордови в Андалусії, Іспанія, що датується 868 роком. Попередні форми інструменту вже існували в Месопотамії в аккадський період близько 2350 року до н.е. Подібні інструменти також використовувалися в стародавній перській та сирійській культурі.
Музикант і «співак із солодким голосом» Зіряб (789-857) приїхав з Багдада до Андалусії і заснував першу у світі музичну школу в Кордові. Кажуть, що він додав п’яту струну до уду. Через Андалусію уд став попередником європейської лютні Середньовіччя. Зіряб, сучасник халіфа Харуна ар-Рашида, також привіз з Багдада до Андалусії, а отже й до Європи, інновації для культурного споживання їжі та напоїв. Наприклад, скляний посуд або ароматизовані серветки.
До сьогодні мешканці Месопотамії є одними з наймайстерніших виробників уду та найкреативніших виконавців. У 20 столітті  одним з найвідоміших виконавців інструменту уду був іракський музикант Мунір Башир. Спочатку уд мав одну струну, потім його розширили до двох, трьох і чотирьох струн, поки він не досяг восьми струн з сучасним іракським музикантом Насіра Шамма. Він створив восьмиструнний уд після того, як через німецького музикознавця натрапив на тисячолітній манускрипт філософа і теоретика музики Аль-Фарабі про восьмиструнний уд у бібліотеці Честера Бітті в Дубліні. Збільшення кількості струн збагатило інструмент і надало йому безліч нових звукових можливостей.
«Можна бути впевненим, що з будинку, де є музика або художник, не вийде жоден фанатик, екстреміст або терорист» — каже сучасний геній уду Насір Шамма. Він був призначений послом миру ЮНЕСКО та заснував у Каїрі навчальний центр гри на уді «Арабський дім уду». Там же був створений перший жіночий оркестр уд з десятьма музикантками, щоб збільшити присутність жінок в арабському музичному світі. Насір Шамма також винайшов метод гри на уді однією рукою, що дозволило багатьом іракцям, які були поранені під час війни в Перській затоці, грати на уді.
Аудіозразки творів Насіра Шамми можна знайти на його сайті:
Listen | Naseer Shamma (shammamusic.com)

tun23101708

www.tuenews.de

Die Oud ist eines der wichtigsten Instrumente in der arabischen Welt. Foto: Rabie Abu Zayn.

002286

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html