Права людини під надзвичайною загрозою в усьому світі

Міжнародне право дедалі більше нехтується на міжнародному рівні. «Верховенство права та права людини у всьому світі перебувають під найбільшою загрозою за останні десятиліття», — пише правозахисна організація Amnesty International у своєму щорічному звіті за 2023/24 рік. «Ми засуджуємо той факт, що націоналістичні, расистські та жінконенависницькі сили отримують підтримку в усьому світі», — каже генеральний секретар Amnesty International Джулія Духров. Адже ці сили «словом і ділом нападають на ідею рівної гідності та рівних прав для всіх людей».
Цивільні особи перебувають під особливою загрозою
У доповіді наголошується, що цивільне населення «стає все більш беззахисним у збройних конфліктах, оскільки уряди, сили безпеки та збройні угруповання зневажають міжнародне право», — йдеться в пресрелізі. Це стосується загарбницької війни Росії проти України. Але також і збройного конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС. Серед іншого, Amnesty критикує воєнні злочини з обох сторін. І закликає всі держави, включно з Німеччиною, «не постачати зброю Ізраїлю або іншим сторонам, що беруть участь у конфлікті». Натомість держави повинні виступати за звільнення заручників та негайне і тривале припинення вогню.
Уважний погляд на Близький Схід
В окремих розділах  Amnesty проливає світло на ситуацію в окремих регіонах, зокрема на Близькому Сході. Це стосується Сирії, Іраку та Ірану, де сили безпеки придушували протести «із застосуванням незаконного, іноді смертельного насильства, масових арештів і насильницьких зникнень». Висновок Amnesty: «У переважній більшості випадків ці порушення прав людини залишилися безкарними».
Жінки та дівчата зазнають утисків
Крім того, дискримінація за ознакою статі, етнічної приналежності, сексуальної орієнтації або релігії «все ще широко поширена, а в деяких країнах навіть закріплена в законодавстві». Amnesty присвячує окремий розділ дискримінації жінок і дівчат, утискам і гендерно зумовленому насильству щодо них. Один з пунктів критики: в Афганістані дівчатам дозволено відвідувати лише початкову школу і заборонено працювати в багатьох сферах.
Критика подій у Німеччині
Однак Німеччину також критикують за порушення прав людини. У 2023 році кількість нападів і політично вмотивованих злочинів, таких як напади на людей, які шукають захисту, і притулки для біженців, а також антисемітське і расистське насильство продовжували зростати. Серед іншого, Генеральний секретар розкритикував той факт, що Німеччина робить занадто мало «для захисту людей від злочинів на ґрунті ненависті».
Див. https://www.amnesty.de/pressemitteilung/amnesty-report-2023-jahresbericht-menschenrechtslage-weltweit
Там же можна знайти розділи, присвячені окремим регіонам.

tun24042801

www.tuenews.de

Kriegsgebiet in der Ukranine. Zerstörte Gebäude. Foto: tünews INTERNATIONAL/ Yana Rudenko.

001599

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html