Свобода преси під загрозою у всьому світі

Цензура, напади на журналістів, погрози вбивством, ув’язнення, тортури, смерть: у 2023 році становище преси у світі значно погіршилося. Про це повідомила журналістська організація «Репортери без кордонів» (RSF) 3 травня, у Міжнародний день свободи преси. Люди, які працюють у ЗМІ, все частіше опиняються під загрозою. RSF занепокоєна виборами 2024 року, коли на виборчі дільниці прийде більше половини населення світу, в тому числі в Європі, Індії та США.
Щороку організація RSF складає рейтинг свободи преси для 180 країн світу. До уваги беруться такі характеристики, як безпека, політична ситуація, правові умови та економічне середовище. У першій трійці рейтингу Норвегія, Данія і Швеція. В кінці списку Ірак (169-е місце), Іран (176-е), Афганістан (178-е) і Сирія (179-е). Гірше тільки Еритрея – 180-е місце. За даними RSF, «незалежна журналістська робота практично неможлива» в країнах, що знаходяться в кінці списку. Тим, хто висвітлює вибори в цих країнах, загрожує насильство. «Автократи, зацікавлені групи і вороги демократії хочуть будь-якими способами перешкодити незалежному висвітленню подій», — сказав представник RSF.
Ситуація в країнах походження біженців, які проживають у Німеччині, є катастрофічною. Троє журналістів були вбиті під час правління талібів в Афганістані. Щонайменше 25 були ув’язнені з того часу. У Сирії журналістам також «майже неможливо» працювати незалежно. «Десятки працівників ЗМІ перебувають у в’язницях для тортур режиму Асада».
Україна, навпаки, піднялася на 18 позицій до 61-го місця. Причина: там російська армія вбила менше медійників. Також зменшився політичний вплив на редакції.
RSF аналізує ситуацію в окремих країнах і регіонах у коротких звітах. На палестинських територіях «зараз гине більшість журналістів і репортерів у всьому світі». У секторі Газа на сьогоднішній день загинуло понад 100 працівників ЗМІ. З початку війни Ізраїль намагається придушити репортажі з Гази. На Західному березі річки Йордан ізраїльська влада «ув’язнила понад 30 працівників ЗМІ» після 7 жовтня (день нападу ХАМАС на Ізраїль).
В Ірані «продовжується придушення всіх ЗМІ». Критично налаштованих журналістів «постійно переслідують, свавільно ув’язнюють або засуджують до тривалих термінів ув’язнення в результаті несправедливих судових процесів». Умови ув’язнення часто є небезпечними для життя.
Журналісти в Іраку також «зазнають нападів, арештів або залякувань з боку проурядових ополченців». Їхні вбивства залишаються безкарними.
Журналісти в Сирії «піддаються залякуванням і насильству з боку всіх сторін громадянської війни». Серед них RSF називає сирійську армію та її союзників, збройні опозиційні групи та радикальні ісламістські угруповання.
Німеччина піднялася з 21-го на 10-те місце. Причиною цього RSF називає той факт, що в інших країнах погіршилася ситуація. Крім того, кількість зареєстрованих нападів на працівників ЗМІ знизилася зі 103 у 2022 році до 41 у 2023 році. Але є велика кількість незареєстрованих випадків – здебільшого через те, що не було свідків нападів.
Звіт RSF: https://www.reporter-ohne-grenzen.de/pressemitteilungen/meldung/ranglisten-pm-2024
Детальну інформацію про Близький Схід (Ірак, Іран, Сирія, Палестинські території), Азію (Афганістан) та Європу (Україна), наприклад, також можна знайти в розділі «Країни».

tun 24050601

www.tuenews.de

Weltkarte der Pressefreiheit 2024. Foto: Reporter ohne Grenzen.

002370

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html