Майже дві третини біженців 2015 року працюють

Неодноразово стверджувалося, що занадто мало біженців мають роботу. Це не відповідає дійсності, як показує дослідження Нюрнберзького інституту досліджень зайнятості (IAB). Всі цифри відносяться до 2022 року. Один з результатів: чим довше люди, які шукають захисту, перебували в Німеччині, тим більше вони працевлаштовувалися. Через сім років 64% (майже дві третини) тих, хто втік до Німеччини у 2015 році, працювали. Дев’ять з десяти таких працівників сплачували внески на соціальне страхування. Ті, хто був зайнятий повний робочий день у 2022 році, заробляли в середньому 2 570 євро на місяць. У розрахунку на всіх працевлаштованих біженців це становило 2250 євро брутто на місяць.
Жінки-біженки мали гірші справи з працевлаштуванням. Через сім років рівень їхньої зайнятості становив 33% порівняно з 72% серед жінок, які не є біженцями. Деякі з причин: жінки-біженки більше піклувалися про домашнє господарство і дітей, ніж чоловіки. Вони менше відвідували  мовні курси або навчалися, а також менше користувалися консультаційними послугами. Вони рідше були працевлаштовані в країнах свого походження, а якщо й працевлаштовувалися, то, як правило, у професіях, які в Німеччині суворо регламентуються, наприклад, у сфері освіти. Це означає, що їм було складніше застосувати свої навички та кваліфікацію на німецькому ринку праці.
Згідно з дослідженням, проходження мовних курсів та профорієнтація в центрі зайнятості або агентстві з працевлаштування мали позитивний вплив на працевлаштування в цілому. «Початок цих заходів раніше міг би прискорити інтеграцію біженців на ринку праці», — вважають автори дослідження. Відчуття того, що суспільство приймає біженців, також відігравало ключову роль. Ті, хто відчував себе бажаним гостем, мали більше шансів працевлаштуватися. З іншого боку, вимоги щодо проживання перешкоджали входженню у світ праці.
Загалом, дослідники IAB дійшли висновку, що інституційні та політичні рамкові умови є вирішальними для інтеграції на ринку праці. «Прискорення процедур надання притулку та поступове скорочення термінів заборони на працевлаштування супроводжується зростанням рівня зайнятості біженців», — зазначають дослідники.
З пресрелізом та коротким викладом дослідження можна ознайомитися за посиланням:
https://iab.de/arbeitsmarktintegration-von-gefluechteten/

tun24042203

www.tuenews.de

Die Agenur für Arbeit in Tübingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian

002228

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html