«Брутто» – це не те саме, що «нетто»: що вираховується із зарплати

Заробітна плата «брутто», зазначена в трудовому договорі – це не ті гроші, які працівник отримує на свій рахунок. «Брутто» означає загальну суму зарплати до вирахування податків і внесків на соціальне страхування. Саме вона вказується в оголошеннях про вакансії. Те, що надходить на рахунок – це “чиста” зарплата, тобто сума після всіх відрахувань. У Німеччині з працівників утримуються: прибутковий податок, церковний податок і соціальні внески (медичне страхування, пенсійне страхування, страхування на випадок довготривалого догляду та страхування на випадок безробіття). Ті, хто заробляє дуже добре, також повинні сплачувати внесок солідарності. Але що означають ці терміни і як розраховуються відрахування?
Податок на прибуток. Податкова служба присвоює кожному працівникові клас оподаткування заробітної плати, від якого залежить розмір податку. У Німеччині є шість таких класів, і вони залежать насамперед від того, чи є людина самотньою, чи одруженою. На суму податку також впливає кількість дітей. Податкові класи допомагають роботодавцю розрахувати податок на заробітну плату працівника. У Німеччині визначення того, хто скільки податку на прибуток має сплачувати, визначається за таким принципом: той, хто заробляє більше, також має платити більше. Тобто чим вищий дохід, тим вища ставка податку. Зараз вона становить від 14% до 45% від загального річного доходу. Більше про податкові класи на https://www.vlh.de/wissen-service/steuer-abc/welche-steuerklassen-gibt-es-und-was-bedeuten-sie.html
Перші 10 908 євро, які заробляє особа, не оподатковуються, оскільки це прожитковий мінімум. Ті, хто працює на «міні-джоб» і заробляє не більше 520 євро на місяць, не повинні платити податки.
Податок солідарності. Податок солідарності автоматично вираховувався із заробітної плати щомісяця з 1991 року як додатковий збір на підтримку нових німецьких земель. З 2021 року податок солідарності у розмірі 5,5% від прибуткового податку мають сплачувати лише ті особи, які мають сплачувати податок на понад 65 516 євро на рік.
Церковний податок. Працівники повинні сплачувати церковний податок, якщо вони належать до визнаної державою церкви і їх основне місце проживання знаходиться в Німеччині. Цей податок також стягується додатково до прибуткового податку. Розмір відрахування залежить, по-перше, від заробітної плати, а по-друге, від федеральної землі, в якій особа працює. Як правило, податок становить від 8% до 9%. Церкви використовують ці гроші, серед іншого, для фінансування персоналу та будівництва храмів.
Внески на соціальне страхування, включаючи медичне страхування, пенсійне страхування та страхування на випадок довготривалого догляду, сплачуються роботодавцями та працівниками порівну.
Медичне страхування. У Німеччині кожен повинен мати медичне страхування. Це запобігає тому, щоб рахунки за лікування у випадку хвороби не призвели до фінансового краху. З 2022 року ті, хто мають обов’язкове медичне страхування, сплачують єдиний внесок на медичне страхування у розмірі 14,6% від валового доходу в межах граничного розміру доходу. Крім того, існує додатковий внесок на медичне страхування на основі доходу в розмірі від 1% до 1,5% – залежно від медичної страхової компанії. Роботодавець у більшості випадків також сплачує половину цього внеску. Діти та подружжя, що не працює, не сплачують цей внесок – вони застраховані безоплатно.
Ті, хто заробляє більше 59 850 євро на рік, також можуть оформити приватне медичне страхування.
Страхування на випадок довгострокового догляду. Ставка внеску становить 3,05%. Кожен, хто старше 23 років і не має дітей, сплачує додатковий внесок у розмірі 0,35%. За винятком Саксонії – тут цей внесок ділиться порівну з роботодавцем. Проте доплату за бездітність працівники повинні платити самостійно.
Пенсійне страхування. Кожна працевлаштована особа зобов’язана сплачувати внески до системи пенсійного страхування. Ставка внеску становить 18,6% по всій Німеччині. Половину витрат бере на себе роботодавець. «Міні-джобери», які заробляють не більше 520 євро на місяць, можуть бути звільнені від сплати внесків пенсійного страхування.
Страхування на випадок безробіття. Внесок становить 2,4%. Ті, хто сплачував внесок і став безробітним, у результаті отримують допомогу по безробіттю, якщо вони відповідають вимогам. Витрати на це страхування сплачуються роботодавцями та працівниками порівну.

tun23050206

www.tuenews.de

Das Brutto-Gehalt ist vor den Abzügen, Netto danach. Foto: tünews INTERNATIONAL / Linda Kreuzer

002005

 

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html