Ніколи ще так багато людей не мігрували

Ніколи ще так багато людей не мігрували, як зараз. Про це свідчать цифри поточного звіту про глобальні тенденції за 2022 рік Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН). Згідно зі звітом, станом на кінець 2022 року 108,4 мільйона людей рятувалися втечею по всьому світу. Ця цифра включає біженців, шукачів притулку, внутрішньо переміщених осіб та інших людей, які потребують міжнародного захисту. 40 відсотків усіх біженців — діти. Загалом це означає, що на 19 мільйонів більше людей покидають свої домівки, ніж наприкінці 2021 року — на 21 відсоток більше. Це найбільший приріст за один рік, коли-небудь зафіксований УВКБ ООН.
Основною причиною такого стрімкого зростання є напад Росії на Україну, який змусив мільйони людей тікати. У глобальному масштабі найбільші групи біженців на кінець 2022 року проживали в Туреччині (3,6 мільйона), Ірані (3,4 мільйона), Колумбії (2,5 мільйона), Німеччині (2,1 мільйона) та Пакистані (1,7 мільйона). Найбільша кількість біженців прибула з Сирії (6,5 млн), України (5,7 млн), Афганістану (5,7 млн), Венесуели (5,5 млн) і Південного Судану (2,3 млн).
У 2022 році було зареєстровано найбільшу кількість нових заяв про надання притулку ніж будь-коли раніше — 2,6 мільйона. Заяви надійшли від представників понад 140 національностей у 155 країнах. Хоча 1,3 мільйона заяв про надання притулку були задоволені в усьому світі, що на 27 відсотків більше, ніж у 2021 році, і є найвищим показником з 2017 року, кількість шукачів притулку, які очікують на рішення у своїх справах, зросла на 18 відсотків — до 5,4 мільйона.
Окрім конфліктів та насильства, люди також переміщуються через стихійні лиха всередині своїх країн. Упродовж року було зареєстровано 32,6 мільйона випадків внутрішнього переміщення, пов’язаного зі стихійними лихами. Найбільша кількість людей, переміщених через стихійні лиха всередині країни, була зареєстрована в Пакистані (8,2 мільйона) після того, як країна постраждала від повеней. На Філіппінах і в Китаї циклони, повені та тропічні шторми призвели до переміщення 5,4 мільйона і 3,6 мільйона осіб відповідно.
У світлі цих нових рекордів Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців, закликає: «Переміщення сьогодні зачіпає набагато більше людей, але воно вже не є короткостроковим і тимчасовим явищем. Ми потребуємо принципово нового й більш позитивного ставлення до всіх, хто тікає, а також набагато більш рішучих зусиль для вирішення конфліктів, які тривають роками та лежать в основі цих величезних страждань».
Переглянути повний текст звіту про глобальні тенденції Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) за 2022 рік:
global-trends-report-2022.pdf (uno-fluechtlingshilfe.de)

tun23062102

www.tuenews.de

Flüchtlingsunterkunft Tübingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.
001164

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html