Гроші на старість: обов’язкове пенсійне страхування

У Німеччині всі працівники, окрім державних службовців, сплачують внески до державного фонду пенсійного страхування зі своєї заробітної плати. Якщо працівники сплачували внески достатньо довго, вони щомісяця отримують пенсію в старості. Загальнообов’язкове пенсійне страхування є важливою частиною німецької соціальної системи. Хто і скільки отримуватиме, можна з’ясувати лише в кожному конкретному випадку. Починаючи з 27-річного віку, німецьке пенсійне страхування щороку надсилає лист, в якому, серед іншого, вказується розмір пенсії.
Що виплачує пенсійне страхування?
Пенсійне страхування виплачує пенсію в старості всім, хто сплачував внески щонайменше п’ять років. Однак у цьому випадку вона дуже низька, тому що в принципі пенсія зростає разом із сумою сплачених внесків. Той, хто став непрацездатним через нещасний випадок або хворобу, отримує пенсію у зв’язку зі зниженням працездатності. До цього пенсійне страхування також фінансує реабілітаційні послуги для застрахованих осіб з метою відновлення працездатності. У разі смерті одного з членів сім’ї, другий з подружжя отримує пенсію вдови/вдівця або діти отримують пенсію як сироти.
Який розмір внеску?
Наразі пенсійний внесок становить 18,6% від валового доходу. Половину цього внеску сплачує роботодавець. Внесок є обов’язковим. Виняток: у випадку minijob працівники можуть вирішувати, чи хочуть вони платити внески на пенсійне страхування. Однак роботодавець сплачує внесок у будь-якому випадку.
Скільки грошей ви отримаєте в старості?
Це залежить від того, наскільки високою була ваша зарплата. Середня пенсія у 2021 році становила 1179 євро для чоловіків і набагато менше для жінок — 741 євро. З пенсії відраховуються внески на медичне страхування та податки. Пенсії зростають щороку в тому ж темпі, що й заробітна плата. В середньому пенсія за віком становить близько 48% від останнього чистого доходу.
Скільки потрібно працювати, щоб отримати пенсію?
Найраніше ви можете отримати пенсію після 35 років страхового стажу та після досягнення 63 років. Однак це залежить від відрахувань, оскільки пенсійний вік нині підвищується до 67 років. Це означає, що ви можете вийти на пенсію раніше, тільки якщо відмовитеся від частини своїх грошей. За кожен місяць дострокового виходу на пенсію постійно відраховується 0,3 відсотка. Ті, хто був застрахований особливо довго, можуть вийти на пенсію без відрахувань після 45 років стажу, починаючи з 64-річного віку (у найближчі роки вік підніметься до 65 років).
Що враховується при призначенні пенсії?
Для нарахування пенсії враховується не тільки час, упродовж якого ви працювали: періоди навчання, безробіття або підвищення кваліфікації також враховуються.
Як діти впливають на розмір пенсії в майбутньому?
Періоди виховання дітей мають важливе значення: за кожну дитину, народжену після 1992 року, три роки зараховуються до пенсійного стажу матері. У випадку з біженцями, отримання права на пенсію залежить від їхнього статусу перебування, як підтвердило управління пенсійного страхування Німеччини у відповідь на запит tünews INTERNATIONAL. Наприклад, біженці з Сирії, які проживають тут зі своїми дітьми як визнані біженці, відповідають вимогам, оскільки вони мають «звичайне місце проживання» в Німеччині. Періоди виховання дітей враховуються з моменту в’їзду в Німеччину. Якщо діти все ще живуть у своїй країні походження, це не враховується. У випадку з українськими біженцями, які проживають у Німеччині на підставі § 24, період виховання дітей зараховується лише тоді, коли батьки та діти отримують посвідку на постійне проживання. Період виховання дітей також зараховується до мінімального страхового стажу в п’ять років. Один рік виховання дитини збільшує пенсію на 34 євро на місяць.
Найближчий консультаційний центр пенсійного страхування знаходиться в Ройтлінгені:
Тел: 0 7121/ 2037-0
regio.rt@drv-bw.de
https://www.deutsche-rentenversicherung.de/DRV/DE/Home/home_node.html

tun23071903

www.tuenews.de

Die gesetzliche Rentenversicherung ist ein wichtiger Teil des deutschen Sozialsystems. Foto: tünews INTERNATIONAL / Linda Kreuzer.
002064

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html