Зелений, сірий, жовтий, синій: Куди викидати сміття?

У Німеччині сміття не просто потрапляє в один великий сміттєвий бак. Щоб мати змогу переробити якомога більше матеріалів, окремі види відходів потрібно сортувати. Ось чому в кожному будинку є різні контейнери для сміття. Існують окремі контейнери для паперу, картону, скла та небезпечних відходів. Двічі на рік безоплатно вивозиться також подрібнений матеріал з приватних садів та городів. Для вивезення сміття кожне домогосподарство спочатку повинно пройти реєстрацію, потім отримати відповідні сміттєві баки та сплатити за це кошти. Вартість залежить від розміру контейнера і, у випадку залишкових відходів, також від кількості разів вивезення. Детальну інформацію можна знайти на сайті компанії з утилізації відходів округу Тюбінген: https://www.abfall-kreis-tuebingen.de/. Там також можна прочитати про те, як краще уникати утворення відходів.
Найважливіша відмінність у домогосподарствах в окрузі Тюбінген — це відмінність між залишковими та органічними відходами.
Зелений сміттєвий бак: зелений сміттєвий бак призначений для органічних відходів — усього, що біологічно розкладається, від картопляного лушпиння до залишків їжі. Матеріал компостується. Важливо, щоб органічні відходи не були забруднені пластиком — це заважало б процесу компостування. Тому, за інформацією підприємства, що займається переробленням відходів, у сміттєвий бак не можна кидати поліетиленові пакети. Влітку в окрузі Тюбінгена сміття з контейнерів для біосміття вивозять щотижня, а взимку — кожні два тижні.
Сірий бак для сміття: більшість неорганічних відходів потрапляє до сірого сміттєвого бака, тобто залишкових відходів. Це стосується як розбитої тарілки, так і вмісту відра для підгузків. Залишкові відходи спалюються на сміттєспалювальному заводі Штутгарта-Мюнстера. При цьому виробляється електрична та теплова енергія.
Перероблення: однак цілий ряд матеріалів не можна викидати у відро для сміття, наприклад, через те, що вони містять цінну сировину. Детальний перелік можна знайти в «Абетці відходів» районного управління Тюбінгена. https://www.abfall-kreis-tuebingen.de/abfall-abc/
Найвідомішими об’єктами вторинного перероблення є скляні пляшки: їх збирають у домогосподарствах і здають до банку пляшок. Пакувальним відходам також не місце серед залишкових відходів. Для цього призначений жовтий мішок.
Жовтий мішок: у жовтий мішок збирають пакувальні матеріали, такі як блістерні упаковки та харчові бляшанки. Загалом, жовтий мішок призначений для легкої упаковки з пластику, алюмінію, жерсті (тонкий листовий метал, покритий оловом) та композитних матеріалів — наприклад, картонної упаковки з-під напоїв. Жовті мішки збирають приблизно раз на місяць. До речі, зламаним пластиковим відрам або кухонним ситечкам не місце в жовтому мішку — просто тому, що вони не є пакувальними відходами.
Великогабаритні відходи: зламаний диван або старий матрац не поміщаються у сміттєвий бак. На сайті компанії, що займається утилізацією відходів, ви можете замовити спеціальні контейнери для дерев’яних, металевих та електричних відходів. Спеціальний швидкий вивіз великогабаритного сміття також можливий, але коштує 50 євро. Крім того, великогабаритні предмети можна також доставити до центру утилізації відходів у Дюслінгені автомобілем. Вперше цього року разом з повідомленням про сплату за вивезення відходів були розіслані коди авторизації та жетони (токени). https://www.abfall-kreis-tuebingen.de
Синій сміттєвий бак: Папір також є матеріалом, що підлягає вторинному переробленню. Для макулатури можна замовити безоплатний синій сміттєвий бак у різних постачальників або приносити макулатуру до контейнерів самостійно. Різні асоціації також час від часу збирають макулатуру. https://www.abfall-kreis-tuebingen.de/aktuelles/altpapier-2018/
Проблемні матеріали: деякі матеріали є токсичними та можуть забруднювати ґрунтові води. Їх не можна зливати в унітаз або викидати разом з іншими відходами. Це стосується, наприклад, залишків фарби, лаку або старих батарейок. Проблемні матеріали з приватних домогосподарств можна безоплатно здати у відповідні пункти збору. Це стосується також енергозберігаючих та люмінесцентних ламп, і матеріалів, що підлягають вторинному переробленню, таких як дрібні електроприлади, корки (пробки), кулінарні жири та олії.

tun23071101

www.tuenews.de

In Deutschland werden die einzelnen Abfallsorten getrennt. Foto: tünews INTERNATIONAL / Linda Kreuzer.
002050

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html