Коли народжується дитина: охорона материнства, відпустка та допомога по догляду за дитиною

Працюючі жінки, які народили дитину, мають законне право на 14 тижнів оплачуваної декретної відпустки в Німеччині, яка охоплює час до і після пологів. Вони також можуть взяти трирічну відпустку по догляду за дитиною. Упродовж цього часу більшість батьків мають право на фінансову підтримку по догляду за дитиною – батьківську допомогу – впродовж одного року.
Якщо жінка завагітніла, вона повинна якнайшвидше повідомити про це свого роботодавця. Адже тоді на неї поширюється дія закону про охорону материнства: їй більше не дозволяється підіймати важкі речі, працювати з токсичними речовинами або в нічний час. Право на охорону материнства мають усі офіційно працевлаштовані жінки, незалежно від їхньої національності. Заборона на роботу зазвичай починається за 6 тижнів до пологів і триває два місяці після пологів. Однак вагітним жінкам дозволяється працювати за власним бажанням упродовж шести тижнів до пологів. Після декретної відпустки жінка може повернутися на роботу. Її не можуть звільнити через вагітність. З багатьма правилами в окремих випадках можна ознайомитися за покликанням:
www.familienportal.de/familienportal/familienleistungen/elterngeld
Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується з фондів обов’язкового медичного страхування. Якщо середня чиста заробітна плата перевищує 13 євро на день, мати також має право на доплату від роботодавця, оскільки декретна допомога покриває максимум 13 євро на день. Таким чином, вона отримує 100 відсотків своєї зарплати. Якщо жінка не працевлаштована, вона має право на соціальну допомогу в розмірі 300 євро на місяць упродовж цього періоду.
Після закінчення декретної відпустки жінка може взяти відпустку по догляду за дитиною. Вона може тривати до досягнення дитиною 3-річного віку. Мати та батько також можуть брати відпустку по догляду за дитиною по черзі — від двох до дванадцяти місяців за один раз. Заробітна плата за цей час не виплачується, але батьки отримують фінансову підтримку впродовж першого року. Заява про відпустку по догляду за дитиною повинна бути подана роботодавцю в письмовій формі щонайменше за 7 тижнів до її початку.
Допомога по догляду за дитиною призначена для компенсації втраченого доходу в період, коли батьки доглядають за дитиною після народження. Розмір цих виплат становить від 300 до 1800 євро на місяць і залежить від доходу за останні 12 місяців перед народженням дитини. Існує три варіанти фінансової підтримки: базова батьківська допомога, батьківська допомога плюс і бонус за партнерство (якщо батько також претендує на двомісячну батьківську допомогу, виплати продовжуються до 14 місяців). Вони можуть бути комбінованими та залежать від особистого рішення батьків і життєвої ситуації. Заяву на отримання допомоги подають у відділ допомоги по догляду за дитиною за місцем проживання. Під час відпустки по догляду за дитиною батьки можуть працювати до 32 годин на тиждень.
ElterngeldPlus сприяє сумісності роботи та сім’ї, особливо для батьків, які хочуть працювати неповний робочий день і одночасно отримувати допомогу по догляду за дитиною.
Партнерський бонус дозволяє кожному з батьків отримати до чотирьох додаткових місяців Elterngeld Plus. Цей бонус доступний, якщо обоє батьків одночасно працюють неповний робочий день (від 25 до 30 годин на тиждень).
Інформацію українською мовою можна знайти на сайті:

www.ukrainianingermany.de/uk/financial-assistance-for-kindergeld-parents-in-germany-uk/
Онлайн-калькулятор розрахунку батьківської допомоги доступний на Федеральному сімейному порталі: www.familienportal.de/familienportal/meta/egr

tun23082101

www.tuenews.de

Eine Kinderwiege. Foto: tünews INTERNATIONAL / Qoutayba Abboud.

000813

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html