Шахраї розсилають все більше фейкових SMS

Історія може бути правдивою, але вона вигадана: мамі й татові приходить повідомлення через SMS, що нібито у їхньої дитини з’явився новий номер мобільного телефону, який батьки повинні зберегти. Експерти застерігають від цієї афери – тим, хто відповідає на новий номер, розповідають, наприклад, історію про надзвичайну ситуацію, що сталася з їхньою дитиною і просять переказати гроші. Зазвичай це від 1000 до 3000 євро, які опиняються на рахунках злочинців.
У 2022 році шахрайство через Messenger завдало збитків на двозначні мільйони по всій країні, повідомляє Федеральне відомство кримінальної поліції. Його очільник говорив про понад 20 мільйонів євро. Збитки можуть стати ще більшими. Адже шахраї все частіше намагаються обдурити людей своїми фальшивими повідомленнями. Державне управління кримінальних розслідувань Баден-Вюртембергу припускає, що лише до осені цього року буде зафіксовано понад 10 000 таких випадків – це вже значно більше, ніж за весь минулий рік, коли було зафіксовано понад 8600 випадків.
Як повідомляє центр захисту прав споживачів, шахраї постійно вигадують і розсилають нові історії – часто з орфографічними помилками. Іноді вимагають повернути нібито несплачені митні платежі. Деколи надсилають повідомлення від нібито справжньої служби доставки посилок. Інколи просять клієнтів банків та ощадних кас оновити додатки. Цей метод називається “смішинг” (від англ. sms та fishing – риболовля), оскільки злочинці використовують його, зокрема, для збору даних.
Що робити людям, які отримують підозрілі повідомлення? Будьте уважними та ніколи не переходьте за посиланням, радять у центрі захисту прав споживачів. Крім того, не вводьте жодних даних онлайн-банкінгу та не встановлюйте нові додатки. Часто спробі шахрайства можна запобігти, зателефонувавши своїй дитині або в банк – якщо постраждалі вже передали дані своєї кредитної картки, цю картку слід негайно заблокувати.
Факти про фейкові sms-повідомлення, як з ними боротися і що робити в разі їх отримання, надає центр консультування споживачів за посиланням:
https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/digitale-welt/mobilfunk-und-festnetz/fakesms-zu-onlinebanking-steuerbescheid-und-gerichtsvollziehern-67038
Приклади фальшивих SMS, інформацію про те, звідки відправники беруть номери та як можна запобігти отриманню таких SMS, можна знайти за посиланням:
https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/digitale-welt/mobilfunk-und-festnetz/paketdienstsms-vorsicht-abzocke-58988
Більше про аферу з SMS “Привіт, мамо, привіт, тату”:
https://www.bka.de/SharedDocs/Kurzmeldungen/DE/Warnhinweise/230222_Betrug_Messengerdienste.html
Спеціальну консультацію щодо ймовірних митних зборів надає Федеральне мережеве агентство Німеччини:
https://www.bundesnetzagentur.de/DE/Vportal/TK/Aerger/Aktuelles/Hinweise_aktuell/AktHinw2023/Zollgebuehren.html?nn=961572

tun23092603

www.tuenews.de

Betrüger wollen durch Fake SMS, E-Mails oder Anrufe Geld. Foto: tünews INTERNATIONAL / Martin Klaus.
002193

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html