В Україні знайшли найдавніші кам’яні знаряддя праці в Європі

Автор Яна Руденко
У закарпатській області на палеолітичній стоянці Королево поблизу однойменного селища знайдено кам’яні знаряддя праці, яким близько 1,4 мільйона років.
Це означає, що люди виду Homo erectus (людина прямоходяча), очевидно, жили в Європі набагато раніше, ніж вважалося раніше. Завдяки цій знахідці вчені змогли підтвердити теорію міграції різних видів Homo erectus, які прийшли в Європу зі сходу і поширилися на захід, ймовірно, вздовж долин річки Дунай. Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в науковому журналі Nature.
Чесько-українська команда вчених виявила, що ці кам’яні знаряддя праці є найдавнішими артефактами Homo erectus, знайденими в Європі на сьогоднішній день. Їх вік вперше в археології було встановлено завдяки застосуванню методу датування космогенних нуклідів. Цей метод визначення віку передбачає аналіз того, як довго каміння або земля піддавалися впливу певного радіоактивного випромінювання з космосу.
До цього найдавніші свідчення появи перших людей в Європі були знайдені в Атапуерці (Іспанія) та в печері Валлоне на півдні Франції, яким від 1,1 до 1,2 мільйона років. Дослідники на півдні Грузії визначали вік кісток первісної людини у 1,8 мільйона років. Тому цілком можливо, що вони походили з прибережних та внутрішніх районів східного Середземномор’я, оскільки кам’яні знаряддя, подібні до українських, також були знайдені в долині Зарка в Йорданії. Їм від 2 до 2,5 мільйонів років. Дослідники дійшли висновку, що первісні люди могли подорожувати або через Кавказ, або через Малу Азію на територію сучасної Західної України. Команда дослідників припускає, що група ранніх людей могла мігрувати звідти вгору за течією Дунаю до Європи. Однак, знахідок, пов’язаних з первісними людьми в Європі, все ще недостатньо, щоб встановити надійну хронологію.
Археологічну стоянку в Королево було відкрито в 1974 році, і з того часу її неодноразово досліджували. Вона розташована поблизу Тиси, притоки Дунаю, і вважається найдавнішою археологічною пам’яткою в Україні. Український археолог Віталій Усик, який раніше працював в археологічному музеї в Києві, а зараз є науковим співробітником Чеської академії наук у Празі, брав участь у дослідженні, як і провідний автор Роман Гарба. «Дійсно вперше в археології було використано метод прямого датування кам’яних артефактів. Саме у цьому полягає суть нашої співпраці з чеськими колегами. Результати датування лягли в основу подальших висновків про найдавнішу присутність Homo erectus в Європі», — підкреслює Усик для tuenews INTERNATIONAL. Усик також працював з археологічними колекціями Тюбінгенського університету.
Детальніше про дослідження читайте у статті: https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/ukraine-bislang-aeltester-hinweis-auf-fruehmenschen-in-europa-entdeckt-a-41ff9b05-5ab7-4839-bf8b-aaf0aae9a394

tun24032701

www.tuenews.de

Roman Garba, Hauptautor der Studie, am Fundort Korolevo I. Foto: Roman Garba

002350

 

 

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html