Мета “ранньої допомоги”: Дитина повинна бути здоровою

Автор Уте Кайзер
Ставати батьками і бути ними непросто — особливо, коли ваша сім’я живе далеко. Що робити, коли дитина постійно плаче? Що робити, якщо не вистачає грудного молока? Як правильно поводитися з апаратом штучної вентиляції легень для недоношених дітей? Чому друга дитина заговорила набагато пізніше, ніж її старший брат? Як найкраще підтримати нашу дитину з інвалідністю? Або: як ми можемо впоратися зі стресовим повсякденним життям як пара?
Такі питання турбують батьків дітей віком від 0 до 3 років. Допомогу та підтримку надає команда соціальних педагогів, психологів, дитячих медсестер та акушерок у рамках програми “Ранньої допомоги” (Frühe Hilfen) Консультаційного центру для молоді та сім’ї (JFBZ) району Тюбінгена. Центри консультування молоді та сім’ї знаходяться в Тюбінгені, Мессінгені та Роттенбурзі. Одним з напрямків “Ранньої допомоги” є програма, орієнтована на підтримку здоров’я сім’ї. Послуги також доступні для біженців.
Добровільна, безоплатна та конфіденційна допомога спеціально для сімей біженців доступна в декількох місцях округу: в Аммербух, в місті Тюбінген на вулицях Sidlerstraße, Hechinger Straße, Breiter Weg, Horemer та в центрі первинного прийому в Роттенбурзі (Hammerwasen). Найінтенсивніша потреба в консультаціях і найбільша кількість направлень до відповідних служб пов’язана з тимчасовим житлом. Про це повідомляє Катрін Бішофф, кваліфікований педагог і координатор “Ранньої допомоги” районного управління. Як сімейна та дитяча медсестра, Еліза Вольф-Рутковскі знає про проблеми, з якими стикаються біженці: соціальний стрес, відсутність мовних навичок, складність орієнтації в чужій культурі та системі охорони здоров’я з численними медичними оглядами (особливо для дітей), екзистенціальні страхи та незрозумілі перспективи перебування.
Еліза Вольф-Рутковскі, серед іншого, проводить відкриті консультації для батьків у центрах розміщення. Вона також має спеціальну підготовку з культурно-чутливого консультування. Якщо виникають мовні труднощі, вона може запросити перекладачів через Карітас. У деяких менш делікатних питаннях це завдання може взяти на себе особа з оточення сім’ї.
“Рання допомога” означає, що підтримка пропонується якомога швидше, щоб труднощі не стали ще більшими. Гроші на фінансування програми надходять з Міністерства у справах сім’ї в Берліні.
Є одна мета, яка об’єднує всіх співробітників “ранньої допомоги”: “Дитина повинна бути здоровою”, — каже Еліза Вольф-Рутковскі. Це не (завжди) легко. “Багато батьків дуже сумніваються в собі”, — з власного досвіду знає Катрін Бішофф. Еліза Вольф-Рутковскі відчуває це знову і знову під час своїх візитів до сімей: “Дехто має високі очікування від себе як батьків і перенапружується”.
На відвідування сім’ї виділяється максимум чотири години на тиждень, поки дитині не виповниться три роки. Обговорюються такі теми, як здоров’я, розвиток дитини, виховання дітей, подолання повсякденних проблем, а також догляд батьків за собою. Дитяча медсестра пояснює, наприклад, що дитину не можна купати занадто гарячою водою, щоб не пошкодити шкіру. Сімейні акушерки також можуть бути залучені в перший рік життя дитини. Вони підтримують майбутніх батьків під час вагітності, щоб вони були добре підготовлені до пологів і появи малюка. Медичні працівники консультують батьків, якщо грудне вигодовування не є успішним, чи дитина багато плаче або мало спить.
Згідно з досвідом Катрін Бішофф, медичні працівники, зокрема, “користуються певним рівнем довіри і їм легше знайти спільну мову з сім’ями”. Тому їхні поради з більшою ймовірністю будуть взяти до уваги. Вони також можуть виступати провідниками в медичній системі для батьків дитини з інвалідністю або хронічним захворюванням і, наприклад, організувати перший візит до педіатра.
Деякі діти потребують дорогого харчування з аптеки. У такому випадку фахівці “Ранньої допомоги” допомагають оформити документи на отримання допомоги по догляду. А також стежать за добробутом братів і сестер. Залежно від їхніх потреб, вони можуть організувати для них відповідні послуги підтримки.
Такі фахівці, як Еліза Вольф-Рутковскі, знайомляться з сім’ями в їхньому повсякденному житті і бачать, якої конкретної допомоги вони потребують, наприклад, у догляді за дітьми, у фінансових і психологічних кризах, у веденні домашнього господарства, від зовнішніх фахівців або родичів. Якщо превентивної “ранньої допомоги” недостатньо і потрібна більш інтенсивна підтримка, вони також встановлюють контакт з іншими службами підтримки.
У центрі первинного прийому послугою “Ранньої допомоги” у 2023 році  скористалося 75 сімей. Згідно з внутрішньою статистикою, 80 сімей отримали підтримку в інших центрах розміщення за той самий період. Загалом минулого року співробітники проконсультували 376 сімей, з яких лише Еліза Вольф-Рутковскі проконсультувала 155 сімей під час своїх відкритих консультацій для батьків.
До служби “Ранньої допомоги” в Тюбінгені можна звернутися в Консультаційному центрі для молоді та сім’ї (JFBZ) за адресою Bismarckstraße 110, за телефоном 07071 / 207 63 03 або електронною поштою JFBZ-Tue@kreis-tuebingen.de, у JFBZ Мьоссінген, за адресою Bahnhofstraße 5, за телефоном 07071 / 207 63 33 або електронною поштою JFBZ-Moe@kreis-tuebingen.de, а також у JFBZ Роттенбург, Obere Gasse 31, за телефоном 07071 / 207 63 63 або електронною поштою JFBZ-Rbg@kreis-tuebingen.de

tun24032002

www.tuenews.de

Insgesamt 376 Familien Geflüchteter im Landkreis Tübingen mit Kindern zwischen 0 und 3 Jahren haben MitarbeiterInnen der „Frühen Hilfen“ vom Jugend- und Familienberatungszentrum im Jahr 2023 kostenlos begleitet. Zum Team gehören die Diplom-Pädagogin und Koordinatorin der „Frühen Hilfen” Kathrin Bischoff (links) und die Familien-, Gesundheit- und Kinderkrankenpflegerin Elisa Wolff-Rutkowski. Foto: tünews INTERNATIONAL / Ute Kaiser.

002344

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html