Як документ стає дійсним за кордоном

Коли люди переїжджають з однієї країни в іншу, вони часто стикаються з проблемою, що їхні документи не завжди приймають. Однак у більшості випадків простого перекладу недостатньо. Існують чіткі правила щодо того, що потрібно для використання вітчизняних документів за кордоном: потрібен або апостиль, або легалізація — свідоцтво про визнання. Наприклад, якщо ви хочете, щоб німецьке свідоцтво про народження вашої дитини визнали в Україні, вам потрібен апостиль. «З апостилем німецький офіційний документ визнається безпосередньо за кордоном», — пояснює Себастьян Віст, представник регіонального суду Тюбінгена з цивільних справ, відповідаючи на запитання tuenews INTERNATIONAL. Це означає, що українська держава може бути впевнена в тому, що німецький документ є правильним. Апостилі — це своєрідна спрощена процедура між країнами, які приєдналися до Гаазької конвенції 1961 року. Це понад 100 країн світу, в тому числі Україна та Туреччина, але не Сирія, Афганістан чи Іран. Для деяких країн ЄС та Швейцарії існують додаткові спрощення в Німеччині.
Якщо документи зараз використовуються в країні, яка не приєдналася до Гаазької конвенції 1961 року, власник документа повинен пройти процедуру легалізації. «У цьому випадку німецька влада нотаріально засвідчує документи», — розповідає Віст. Потім заявники повинні звернутися до консульства тієї країни, в якій документ буде використовуватися. Там документ «легалізують», тобто «перезасвідчують», як це називається офіційною німецькою мовою. Тільки після цього його можна використовувати в країні. Цю процедуру повинні пройти, наприклад, вихідці з Сирії, Ірану, Іраку, Афганістану та деяких інших країн.
Для різних типів документів існує різна відповідальність: «Окружний суд Тюбінгена відповідає лише за нотаріальне засвідчення документів, виданих судами нашого окружного судового округу (Тюбінген, Ройтлінген, Бад-Урах, Мюнсінген, Роттенбург, Нагольд і Кальв) та нотаріальними конторами окружного судового округу», –  пояснюють у пресслужбі. Розгляд заяви може зайняти до трьох тижнів. З іншими документами допоможуть установи, які їх видали. Вартість апостиля починається від 30 євро, залежно від документа та країни. За адміністративні документи відповідає відповідна обласна рада. Існують також агентства, які беруть на себе всю процедуру. Однак це тягне за собою додаткові витрати. Консульські представництва країн, в яких потрібно визнати апостиль або пройти легалізацію, також є контактними пунктами.
Якщо іноземні документи мають бути визнані в Німеччині, процедура в основному аналогічна. Однак проблеми виникають через те, що, наприклад, біженці не можуть легко поїхати до країни походження, щоб ініціювати легалізацію. Посольство Німеччини в Тегерані, наприклад, описує, які альтернативи існують для Ірану:
https://teheran.diplo.de/ir-de/-/2402396
Додаткову інформацію можна знайти на сайті регіонального суду Тюбінгена:
https://landgericht-tuebingen.justiz-bw.de/pb/,Lde/Startseite/Service+_+Wegweiser/Apostillen+_+Legalisationen

tun24060502

www.tuenews.de

Regierungspräsidium Tübingen. Foto: tuenews INTERNATIONAL / Martin Klaus.
002464

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html