Шлюб у Німеччині

У Німеччині партнери можуть жити разом і мати дітей без свідоцтва про шлюб. Однак багато людей все одно хотіли б одружитися. Як виглядає процес укладання шлюбу та які права та обов’язки має подружжя після весілля?
У Німеччині за укладення шлюбу, як правило, відповідає РАЦС (Standesamt). Для одруження можна звернутися в РАЦС за місцем проживання одного з майбутнього подружжя. Для реєстрації шлюбу, нареченим необхідно заповнити форму «Заява про реєстрацію шлюбу» та надати всі необхідні документи (дивитися нижче). Цю форму можна отримати безпосередньо в РАЦС. Навіть якщо наречені хочуть одружитися не за місцем проживання, а в іншому місті Німеччини, вони повинні зареєструватися в РАЦСі за одним із місць їх проживання. Шлюб, укладений будь-якими якими релігійними громадами, не мають юридичного значення. Однак за бажанням нареченого і нареченої вони можуть відбутися додатково. Зареєструватися в РАЦСі можна не раніше, ніж за 6 місяців до весілля. У деяких випадках конкретну дату можна забронювати заздалегідь. При наявності всіх документів і вільних дат весілля може відбутися впродовж декількох днів після реєстрації. Обоє партнерів під час реєстрації повинні бути присутніми особисто. Якщо один з подружжя не може бути присутнім, він/вона може оформити довіреність.
Щоб одружитися в Німеччині, наречений чи наречена не можуть перебувати в шлюбі з іншою особою. Партнери також повинні бути повнолітніми. Забороняється вступати в шлюб з власними членами сім’ї. Це також стосується зведених братів і сестер та прийомних дітей. З жовтня 2017 року одностатеві пари також можуть одружуватися в Німеччині.
При поданні заяви на укладення шлюбу в РАЦСі, як правило, потрібно буде надати такі документи: дійсне посвідчення особи (або закордонний паспорт), завірену копію сімейної книги/реєстру народження (не старше 6 місяців), розширене свідоцтво про реєстрацію не старше 14 днів (erweiterte Melderegisterbescheinigung), свідоцтво про народження спільних дітей (якщо такі є), а також, якщо один з подружжя був вже одруженим, потрібно подати завірену копію реєстрації шлюбу і юридично обов’язкове рішення про розірвання шлюбу або свідоцтво про смерть колишнього подружжя.
Вартість церемонії цивільного весілля відрізняється в окремих федеральних землях. Також відіграють роль бажаний день тижня та кількість необхідних довідок і документів. Наприклад, якщо церемонія планується в суботу, треба очікувати більших витрат. Церемонія цивільного одруження зазвичай триває близько 30 хвилин проводитися працівниками РАЦСу. Залежно від побажань, наречений і наречена можуть обмінятися обручками, мати свідків, промовити весільні обітниці або запросити музикантів.
Подружжя може обрати спільне прізвище. Це може бути поточне прізвище або дошлюбне прізвище одного з подружжя. Той із подружжя, чиє прізвище більше не використовується, може додати своє старе прізвище перед або після спільного прізвища. Однак обоє з подружжя також можуть залишити свої поточні прізвища.
Щодо юридичних транзакцій: подружжя може здійснювати покупки та платежі, які також стосуються їхнього чоловіка або дружини. Однак це стосується лише повсякденних юридичних операцій, таких як купівля продуктів харчування, одягу чи перерахування орендної плати. Для більших транзакцій, таких як купівля автомобіля або будинку, необхідна згода партнера.
Щодо фінансових питань: подружжя повинно забезпечувати один одного фінансово. Це означає, що вони повинні утримувати свого безробітного чоловіка/дружину, а служба соціального забезпечення, служба зайнятості або BAföG схвалять заявку на державну допомогу лише в тому випадку, якщо один з подружжя також заробляє мало або взагалі не заробляє.
У випадку одружених пар, дружина та чоловік автоматично отримують право опіки над дітьми. У випадку неодружених пар опікунство отримує тільки мати, якщо не було домовлено про спільну опіку зі службою у справах молоді.
Якщо один з подружжя заробляє мало або взагалі не заробляє, він/вона може бути безоплатно застрахованим за допомогою медичного страхування іншого.
Податковий клас також може змінитися після укладення шлюбу, і подружжя зазвичай може заощадити на податку на прибуток.
Якщо один з подружжя помирає, інший отримує фінансову підтримку з державного пенсійного страхування. Це пенсія у зв’язку з втратою годувальника. Якщо померлий не залишив заповіту, другий з подружжя автоматично отримує принаймні половину його/її майна. У такому випадку вони також платять менший податок на спадщину, ніж неодружені спадкоємці.
Детальніше про можливі місця укладання шлюбу, вартість та необхідні документи в Тюбінгені можна дізнатися тут: https://www.tuebingen.de/heiraten

tun24061202

www.tuenews.de

Das Bürgeramt in Tübingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.

001930

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html