Пам’ять затонулого міста

Йонас Брахманн
Сьогодні ми представимо монету зі стародавньої Самосати – міста в римській Сирії. Самосата була розташована поблизу сучасного міста Самсат на сході Туреччини, у районі, що постраждав від сильного землетрусу. Бронзова монета має діаметр 3,3 см і вагу 17 г. На аверсі зображено портретне погруддя безбородого юнака обличчям праворуч. Він носить нагрудник, поверх нього плащ, а його волосся прикрашає лавровий вінок. Напис грецькою мовою вказує на те, що монета була викарбувана під час правління римського імператора Філіпа Арабса (247-249 рр. н. е.), і що тут зображено його юного сина Філіпа II.
На реверсі зображена жіноча постать, одягнена в довгий одяг. Вона спирається на скелю лівою рукою. На її голові намальована корона, яка ідентифікує її як Тюхе – богиню міста. У правій руці вона тримає колоски, що символізують процвітання та достаток міста. На її правому зап’ясті сидить орел із розкинутими віялом крилами. Під її ногами стрибає вліво крилатий кінь – Пегас. Циркумскрипція говорить нам, що монета була викарбувана в Самосаті. Це також стосується гордої назви міста: «Метрополія Коммагене», регіону, де розташована Самосата. Отже, чому реверс цієї монети такий важливий для нашого розуміння стародавнього міста Самосата?

Стародавня Самосата була містом на річці Євфрат. У центрі міста знаходився укріплений пагорб Акрополь. На ньому стояв королівський палац Коммагенік елліністичного періоду (330-30 рр. до н.е.). Там збереглися чудові підлогові мозаїки та настінні розписи. Вважається, що на пласкій вершині стояло святилище Зевса – батька богів. Орел на зап’ясті Тихе може мати відношення до цього святилища. У міфах Зевс часто перетворювався на орла й символізувався могутнім хижим птахом. Плоский камінь, на якому сиділа богиня міста, міг бути храмовою горою.
Стрибучий Пегас під ногами Тихе нагадує римську епоху міста – у 72 році нашої ери Самосата була анексована під керівництвом римського імператора Веспасіана (69-79 рр. н.е.). Міст і акведук були побудовані для забезпечення постачання міста та розвитку його як частини Євфратського лімесу. Там же розміщувався легіон – частина римської армії. Польовим знаком легіону був Пегас. Отже, реверс монети розповідає нам про те, що було важливим для ідентичності стародавнього міста Самосата близько 250 року нашої ери.
На початку 1990-х років археологічні залишки Самосати були затоплені будівництвом дамби Ататюрка. Багато знахідок було доставлено до Археологічного музею Адіямана після рятувальних розкопок, а монети в музеях по всьому світу (наприклад, у Тюбінгені) означають, що пам’ять про колись могутнє місто Самосата не буде забута.
Текст було написано в зимовому семестрі 2021/22 в Інституті класичної археології Тюбінгенського університету на семінарі «На узбережжі та в пустелі. Монети Стародавньої Сирії» під керівництвом професора Стефана Крмнічека. Курс був присвячений великій кількості монет стародавніх сирійських міст та їх культурному, релігійному та політичному підґрунтю. Вибрані результати семінарської роботи студентів будуть представлені в tünews INTERNATIONAL, щоб якомога більше людей могли поділитися цікавими відкриттями.

tun23032105

www.tuenews.de

001924

001925

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html