Фінанси: Для чого Schufa збирає дані

Сильвія Гаден та Яна Руденко
Після закриття провадження у справі про неплатоспроможність, особа тепер може швидше розпочати новий старт: Schufa скоротила термін зберігання інформації про погашення залишкової заборгованості з трьох років до шести місяців. Про це кредитне агентство повідомило на своєму сайті.
https://www.schufa.de/ueber-uns/presse/pressemitteilungen/schufa-loescht-restschuldbefreiung-sechs-monaten/
Це означає, що через пів року після закінчення процедури ніхто не дізнається, чи була колись особа переобтяжена боргами та чи досі має непогашені борги. Таким чином Schufa реагує на поточні судові справи, в тому числі ті, що розглядаються в Європейському суді. Більше про оновлення:
https://www.schufa.de/themenportal/restschuldbefreiung-5-fakten-loeschfrist/
Хоча майже всі чули про Schufa Holding AG, багатьом про цю компанію мало що відомо. Кредитне агентство, що базується у Вісбадені (Німеччина), супроводжує людей протягом усього їхнього дорослого життя, незалежно від того, чи шукають вони квартиру, чи отримують кредит, чи підписують контракт з мобільним оператором, наприклад. Schufa (колишня назва “Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung”) збирає дані про кредитоспроможність споживачів. Вона працює з більш ніж 9 000 договірними партнерами, які повідомляють кредитному агентству про фінансові операції. Серед них: страхові, телекомунікаційні, поштові та кредитні компанії, постачальники енергії, компанії мобільного зв’язку, роздрібні торговці, а також банки та ощадні каси. Таким чином Schufa заробляє гроші. Зібрані дані надають інформацію про кредитоспроможність клієнта, тобто ймовірність того, чи зможе особа повернути кредит у повному обсязі в обумовлений термін. Перед підписанням договору оренди орендодавці хочуть мати звіт Schufa, щоб краще оцінити, чи буде потенційний новий орендар вчасно сплачувати орендну плату.
Хто може запитувати дані від Schufa?
Коли укладається фінансова угода, зазвичай підписується договір. У ньому часто міститься так зване застереження Schufa. Це дає право компанії запитувати у Schufa дані про відповідного клієнта. Банки, ощадні каси, компанії, що видають кредитні картки та лізингові компанії отримують весь обсяг інформації, що зберігається про клієнта. Інші договірні партнери отримують інформацію лише в тому випадку, якщо зберігається негативний запис. Це можуть бути, наприклад, записи про звернення стягнення, достроково розірвані кредити, заяви про неплатоспроможність або повістки про невиконання зобов’язань.
Коли мова йде про оренду квартири, орендодавець зазвичай просить звіт Schufa. Орендодавець просить від майбутнього орендаря декларацію про згоду. На практиці орендар зазвичай сам подає заяву на отримання звіту Schufa.
Якщо споживач хоче отримати інформацію про свої дані, він може один раз на рік безоплатно подати заявку в Schufa (так зване саморозкриття відповідно до §34 Федерального закону про захист даних). Це можна зробити онлайн. Додаткова інформація: www.meineschufa.de. Перед подачею заяви необхідно переконатися, що була обрана безоплатна версія, оскільки на сайті є також платні пропозиції.
Що означає базовий бал Schufa?
Це балова оцінка, яка часто визначається в контексті кредитної заявки. Якщо оцінка перевищує 97,5 відсотків, споживач отримує сертифікат “дуже низького ризику неплатоспроможності”. Це означає, що він має дуже хороші шанси на отримання кредиту. Чим нижчий відсоток, тим менші шанси на отримання кредиту. Згідно з рішенням Федерального суду Німеччини від 2014 року, Schufa не зобов’язана розголошувати формули, які використовуються для розрахунку балів. Вони підпадають під комерційну таємницю. Як правило, Schufa зберігає такі дані: особисті дані (ім’я, дату народження та адресу), інформацію про банківські рахунки, кредитні картки та позики (включаючи овердрафт), поточні контракти з мобільними операторами та лізингові контракти, рахунки в компаніях, що здійснюють поштові замовлення, негативні характеристики, такі як провадження у справі про неплатоспроможність або прострочена та несплачена дебіторська заборгованість (наприклад, несплачені внески за кредитом). Schufa використовує цю інформацію для визначення кредитного рейтингу. Вона робить висновки про ймовірність майбутньої платіжної поведінки на основі попередньої платіжної надійності споживача. Крім того, негативний вплив можуть мати часті зміни місця проживання, літній вік, часті позики або  кредитні запити. Ті, хто вчасно сплачує рахунки та внески, а також закриває невикористані поточні рахунки та кредитні картки, отримують позитивний рейтинг. Це, у свою чергу, корисно для будь-яких подальших покупок або фінансових операцій.
Однак, певні дані не зберігаються в Schufa. До них відносяться активи та капітал, професія, роботодавець та дохід, сімейний стан, релігія та національність особи. Додаткова інформація:
https://www.verbraucherzentrale.de/sites/default/files/2020-01/AH_Verbraucherschutz_Gefluechtete.pdf
Може статися так, що Schufa зберегла неправильні дані. Якщо особа хоче їх виправити, вона може подати відповідну заяву до Schufa. Тоді ці дані будуть видалені або змінені. Існують компанії, які пропонують позики без інформації від Schufa. Але такі пропозиції мають певні ризики для клієнтів, попереджають центри обслуговування споживачів.
Більше інформації: https://www.verbraucherzentrale-bremen.de/wissen/geld-versicherungen/kredit-schulden-insolvenz/15-fragen-und-antworten-zur-schufa-mit-einem-musterbrief-wie-wehre-ich-mich-gegen-falsche-eintraege-bei-der-schufa-11102

tun23062201

www.tuenews.de

Die Verbraucherzentrale bietet Bröschüren zu unterschiedlichen Themen in vielen Sprachen an. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mislina Kiymaz.
001537

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html