Незадекларована праця: наслідки та ризики

Кожен, хто працює за наймом у Німеччині, наприкінці місяця виявляє, що його заробітна плата значно зменшилася після вирахування податків і внесків на соціальне страхування. Як наслідок, деякі роботодавці та працівники піддаються спокусі обійти це шляхом «підробітку». Тоді внески на соціальне страхування та податки не сплачуються, а заробітна плата виплачується готівкою. Але така зайнятість є незаконною. Усім причетним до цього загрожують штрафи, а працівники зазнають цілої низки несприятливих наслідків. Для мігрантів ризики особливо високі.
Що вважається підробітком?
У Німеччині підробітком вважається робота без реєстрації в податковій службі та органах соціального забезпечення. Тобто, коли роботодавець не сплачує за своїх працівників внески на медичне, пенсійне страхування та страхування на випадок безробіття, а також не перераховує податки. Відповідно до закону, роботодавець повинен дотримуватися законодавчих положень, а також платити працівникові щонайменше мінімальну заробітну плату. У більшості галузей вона становить 12 євро. Закон про боротьбу з незадекларованою працею та нелегальним працевлаштуванням (SchwarzArbG) визначає, яка робота є законною:
https://www.gesetze-im-internet.de/schwarzarbg_2004/__8.html
Неправомірною поведінкою є також те, коли особа отримує соціальні виплати і не повідомляє владі про доходи від трудової діяльності.
Які є винятки?
Не кожен, хто допомагає сусідові на городі й отримує за це гроші, працює нелегально. Періодична робота на родичів чи сусідів не є проблемою, якщо це дійсно поодинокі випадки. Однак, якщо ви регулярно допомагаєте сусідові ремонтувати його машину і регулярно отримуєте за це гроші, ви вважаєтесь найманим працівником.
Коли роботодавець повинен викликати підозру?
Надійні роботодавці при влаштуванні на роботу просять надати такі документи: податковий номер, підтвердження медичного страхування та поточну домашню адресу. Крім того, надійний роботодавець ніколи не платитиме зарплату готівкою. Для тих, кому потрібна допомога: консультаційні центри «Fachstelle Faire Integration» пропонують анонімну та безоплатну консультацію з питань трудового та соціального права (https://www.faire-integration.de/de/topic/11.beratungsstellen.html).
Які недоліки такого підробітку для працівників?
Перш за все, вони ризикують отримати штрафні санкції, якщо вони будуть замічені. Штраф може становити до 5 000 євро, особливо, якщо незадекларовані працівники наймають інших людей як незадекларованих працівників. Тоді їх можуть навіть заарештувати. У найгіршому випадку мігрантам загрожує депортація і заборона на повторний в’їзд. Але є і інші ризики: незадекларовані працівники не мають ніякого захисту в разі нещасного випадку на роботі або хвороби — іноді вони навіть не мають медичної страховки. Вони також не отримують допомоги по безробіттю. І ніхто не сплачує внески на пенсію в старості.
Однією з найбільших проблем, пов’язаних з нелегальним працевлаштуванням, є експлуатація. Нелегальні працівники часто стикаються з поганими умовами праці, такими як ненормований робочий графік без належної оплати або небезпечні умови праці. Оскільки мігранти, зокрема, часто все ще мало знають про свої права на ринку праці, вони особливо схильні до ризику стати жертвами експлуатації. Це особливо актуально, якщо вони ще не володіють німецькою мовою. У таких випадках на допомогу може прийти консультаційний центр «mira – Mit Recht bei der Arbeit». Проєкт спрямований на боротьбу з експлуатацією біженців та мігрантів з третіх країн на ринку праці. Консультаційний центр інформує мігрантів про їхні трудові права, а також супроводжує та підтримує їх у реалізації цих прав. Будь-хто може звернутися до центру за безоплатною та конфіденційною консультацією. Більше інформації: https://mira-beratung.de/
Що загрожує роботодавцям?
Вони також можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності зі штрафом до 50 000 євро. В особливо серйозних випадках їм також загрожує арешт.
Які наслідки нелегального працевлаштування для суспільства?
Нелегальна зайнятість знищує легальні робочі місця, збільшує безробіття і позбавляє державу доходів, таких як податки і соціальні внески, —  попереджає німецька митниця. На 2022 рік Фінансовий контроль нелегальної зайнятості (Finanzkontrolle Schwarzarbeit, FSK) німецької митної адміністрації оцінює суму збитків, завданих незадекларованою роботою, приблизно в 686,4 мільйона євро. Насправді ця сума, ймовірно, значно вища, оскільки підрахунок включає лише ті збитки, які були визначені органами влади в ході кримінальних та адміністративних проваджень.
Додаткову інформацію про незадекларовану працю можна знайти на сайті Федерального міністерства фінансів:
https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Standardartikel/Themen/Zoll/Gerechtigkeit-faire-Arbeit/illegal-ist-unsozial.html

tun23061301

www.tunews.de

Finanzamt Tübingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.
001660

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html