Первісно сирійська тканина: дамаск для королів і вельмож

Автор Ула Махфуз
Дамаск — це традиційна текстильна тканина, відома своїми чудовими візерунками та високою якістю. Назва «дамаск», яка також широко використовується в німецькій мові, походить від арабського терміну «дамас», що означає місто Дамаск у стародавній Сирії. Вперше це слово задокументовано в німецькій мові в 15 столітті та походить від італійського слова «damasto». Це пов’язано з тим, що італійські купці вперше привезли дамаську тканину до Німеччини.
Дамаська тканина походить зі Стародавнього Сходу та з часом удосконалювалась в різних культурах.
Традиційно дамаск виготовляли з шовкових і навіть золотих ниток, але в наш час використовують і інші матеріали, такі як бавовна, льон або синтетичні волокна.
Особливістю дамаску є його висока якість і довговічність, тому його використовували переважно знатні та заможні родини. Тканина щільно виткана і має гладку, блискучу поверхню. Завдяки своїй міцності та одночасній гнучкості дамаск часто використовується для виготовлення тонких тканин, таких як скатертини, постільна білизна, одяг, штори та оббивка для меблів.
Наразі ця галузь у Сирії страждає від численних проблем через низький попит, спричинений складними економічними умовами. Через блокаду Сирії важко отримати сировину. У цій сфері також не вистачає кваліфікованих працівників. Крім того, кількість туристів різко скоротилася через війну, що триває в Сирії з 2011 року. Радван Аль-Асіл, власник одного з двох виробників дамаску, що залишилися в Дамаску, розповів tünews INTERNATIONAL: «Ця галузь перебуває на межі зникнення, і ми робимо все можливе, щоб зберегти її».
Термін «дамаск» також використовується в інших контекстах. Наприклад, у виробництві ножів дамаском називають особливу техніку кування, при якій різні шари металу зварюються разом, створюючи унікальний візерунок. Такі дамаські ножі популярні завдяки своїй гостроті та естетичності, а в німецькій мові їх ще називають «дамаські ножі».

tun23051901

www.tuenews.de

Damast ist ein traditionelles Textilgewebe aus Syrient. Foto: tünews INTERNATIONAL / Leen Alassaf
002029

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html