Модельний експеримент щодо чотириденного робочого тижня

У Німеччині обговорюють запровадження чотириденного робочого тижня на підприємствах. Однак рішення ще не прийнято. Профспілки, такі як IG Metall, виступають «за», а роботодавці попереджають, що це не є фінансово можливим. Для того, щоб отримати більше фактів, 50 компаній зараз можуть взяти участь у модельному проєкті. Це дозволить перевірити, що станеться, якщо працівники працюватимуть лише чотири дні на тиждень замість п’яти, але отримуватимуть ті ж самі гроші. Прихильники стверджують, що працівники стають більш вмотивованими та зосередженими і менше страждають від стресу. Противники побоюються зростання витрат на робочу силу.
Проєкт організовує консалтингове агентство Intraprenör, а оцінює його Університет Мюнстера. Компанії можуть подавати заявки на участь до 30 листопада. Сам проєкт розпочнеться 1 лютого наступного року і триватиме до серпня.
Деякі компанії вже запровадили чотириденний робочий тиждень. Існують різні моделі такого робочого тижня. У першому варіанті наявний робочий час ділиться на чотири дні замість п’яти – тоді робочі дні відповідно довші. У другому варіанті робочий час скорочується і одночасно знижується заробітна плата. У третьому варіанті робочий час скорочується, але заробітна плата залишається незмінною.
Великобританія, Австралія, Ірландія, Іспанія та Португалія також розпочали пілотні програми. Про це повідомляє радіостанція Deutschlandfunk. Згідно з повідомленням, у Бельгії чотириденний робочий тиждень закріплений на законодавчому рівні з кінця 2022 року.
https://www.intraprenoer.de/4tagewoche
https://www.boeckler.de/de/pressemitteilungen-2675-rund-81-prozent-der-vollzeitbeschaftigten-wollen-vier-tage-woche-49242.htm

tun23091903

www.tuenews.de

Ein klassisches Bürozimmer. Foto: tünews INTERNATIONAL / Martin Klaus.

002177

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html