9 листопада 1938 року: Погроми в Німеччині

Увечері 9 листопада багато парламентів, міст, громад і людей у Німеччині вшановують пам’ять про ніч з 9 на 10 листопада 1938 року, коли лідери націонал-соціалізму здійснили прямі та цілеспрямовані напади на єврейське населення та об’єкти єврейських громад. Деякі історики називають цю так звану «Кришталеву ніч» початком систематичного переслідування та знищення європейського єврейства. Між 1939 і 1945 роками в контрольованому нацистами Третьому Рейху було вбито понад шість мільйонів людей по всій Європі, переважно через масові розстріли та в концентраційних таборах. Терміни «Голокост» або «Шоа» зазвичай стосуються приблизно шести мільйонів євреїв, які стали жертвами масового вбивства.
Стаття 3 Основного закону Німеччини передбачає, що ніхто «не може бути поставлений у невигідне становище або мати переваги за ознакою статі, приналежності, раси, мови, батьківщини та походження, віри, релігійних або політичних переконань», а також не може бути дискримінований через інвалідність. Автори закону посилалися, зокрема, на історію Німеччини 1933-1945 років: ще до 9 листопада 1938 року німецька влада поступово позбавляла певні групи людей виборчих прав, маргіналізувала їх і позбавляла родичів.
Приводом для контрольованих актів насильства 9-10 листопада став замах на вбивство в Парижі 7 листопада 1938 року. Гершель Грюншпан, сімнадцятирічний єврейський емігрант з Ганновера, застрелив Ернста Едуарда фон Рата, дипломата з німецького посольства в Парижі. Підконтрольне НСРПН (націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини) німецьке бюро новин дало вказівку засобам масової інформації «надати замаху якомога більшого розголосу». Зокрема, слід було «підкреслити, що вбивство повинно мати найсерйозніші наслідки для євреїв у Німеччині». Почалися перші заворушення. Рат помер 9 листопада о 16:30. Згідно із щоденниковим записом міністра пропаганди Німеччини Йозефа Геббельса, «фюрер» НСРПН і тодішній німецький диктатор Адольф Гітлер відреагував наступним чином: «Нехай демонстрації тривають. Відкликайте поліцію. Євреї повинні хоч раз відчути гнів народу». Потім Геббельс виголосив промову.
Присутні лідери НСРПН сприйняли його промову так, що «партія не повинна виглядати перед зовнішнім світом як ініціатор демонстрацій, але насправді повинна їх організовувати та проводити». Геббельс отримав «захоплені оплески» й додав: «Все ось-ось вдарить по телефонах. Тепер народ буде діяти». З Мюнхена зібране партійне начальство спровокувало загальнонаціональний погром через телефонні та телеграфні ланцюги управління аж до найнижчого партійного рівня. Це призвело до знищення щонайменше 7500 магазинів, що належали євреям, щонайменше 1406 синагог або молитовних кімнат і вбивства до 1500 осіб.
З 1933 року націонал-соціалісти взяли під свій контроль усі органи державної влади. У листопаді 1938 року вони заборонили поліції та пожежникам захищати єврейські установи. І навпаки, переслідувальні органи, такі як поліція і допоміжна поліція, виконали наказ Адольфа Гітлера і з 10 листопада заарештували щонайменше 30 756 осіб, переважно єврейського походження, і депортували їх до так званих «таборів для переміщених осіб», таких як Бухенвальд, Дахау і Заксенгаузен.
9 листопада має додаткове значення в німецькій культурній пам’яті. У 1918 році на німецькій землі була проголошена перша республіка і монархія припинила своє існування. У 1923 році в Мюнхені провалився переворот під керівництвом Адольфа Гітлера та Еріха Людендорфа. У 1967 році на інавгурації нового ректора Гамбурзького університету студенти розгорнули банер з гаслом «Unter den Talaren – Muff von 1000 Jahren». Це стало початком так званого руху 68-го року: серед іншого, він вимагав, щоб держава і суспільство примирилися з націонал-соціалізмом. У 1989 році «стіна», укріплена лінія кордону між колишніми НДР і ФРН, була зруйнована.
Джерела: Fernschreiben von Reinhard Heydrich (ns-archiv.de); Щоденники Йозефа Геббельса (https://www.1000dokumente.de/index.html?c=dokument_de&dokument=0118_gob&l=de).
Література: Angela Hermann: Hitler und sein Stoßtrupp in der «Reichskristallnacht», in: Vierteljahreshefte für Zeitgeschichte 56 (2008), Heft 4, pp. 603-619 (онлайн-посилання: https://www.ifz-muenchen.de/heftarchiv/2008_4_3_hermann.pdf); Hans-Jürgen Döscher: «Reichskristallnacht». Листопадовий погром 1938 року, Франкфурт-на-Майні / Берлін 1988.

tun23110605

www.tuenews.de

Das Denkmal Synagogenplatz in Tübingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Martin Klaus

002203

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html