Великий вибір освітніх шляхів після початкової школи

Автор Мадж Канджу
«Яку середню школу краще обрати для нашої дитини?» – це питання ставлять багато батьків учнів четвертих класів у Баден-Вюртемберзі. Батьки мають різні варіанти щодо того, до якої школи записати своїх дітей. У німецькій системі освіти існує багато різних типів середніх шкіл: Hauptschule, Werkrealschule, Realschule і Gymnasium. Кожного осіннього семестру для батьків проводяться інформаційні вечори про середні школи.
Після закінчення середньої школи Hauptschule або Werkrealschule учні отримують свідоцтво про загальну середню освіту (Hauptschulabschluss), яке видається після п’яти років навчання, або свідоцтво про загальну середню освіту (Werkrealschulabschluss) після шести років навчання, тобто свідоцтво, еквівалентне Realschule. Уроки в Hauptschule та Werkrealschule є професійно орієнтованими з виробничою практикою, щоб учні щодня ознайомлювалися з трудовим життям. Якщо учні після Werkrealschule хочуть здобути кваліфікацію, необхідну для вступу до університету, вони можуть відвідувати професійну середню школу впродовж трьох років.
Однак у середній школі Realschule учні отримують свідоцтво Hauptschulabschluss після п’яти років навчання або проміжну освітню кваліфікацію (mittlere Schulreife) після шести років навчання з Realschulabschluss. Учні з Realabschluss можуть відвідувати трирічну професійну Gymnasium або Berufskolleg.
Загальну середню школу учні закінчують після восьми або дев’яти років навчання. Існують різні спеціалізації в школі, наприклад, лінгвістика, наука або спорт. Після закінчення гімназії або старшої середньої школи учні мають право вступати до будь-якого коледжу чи університету.
Якщо батьки четвертокласників не впевнені, яка галузь освіти підходить їхній дитині, вони можуть записати її до Gemeinschaftsschule. Тут лише за рік до закінчення школи батьки вирішують, чи повинна їхня дитина отримати Hauptschulabschluss, Realschulabschluss або Abitur. На першому ступені середньої освіти Gemeinschaftsschule учні отримують Hauptschulabschluss після дев’ятого або десятого класу, тоді як інші учні отримують Realschulabschluss після десятого класу. Після навчання в Gemeinschaftsschule з гімназією або зі старшою середньою школою, учні можуть отримати свідоцтво про повну загальну середню освіту після тринадцятого класу. Gemeinschaftsschule – це школа, яку відвідують три-чотири дні на тиждень. За словами Міністерства освіти Баден-Вюртемберга, учні в ній навчаються на «найкращому для них рівні». Замість табелів з оцінками вони отримують детальні звіти про розвиток навчання. Відрахувань тут немає.
З жовтня по листопад проводяться інформаційні вечори, де батьки четвертокласників можуть отримати інформацію про середні школи. Потім, з жовтня по січень, вчителі готують рекомендації до початкової школи, які базуються на академічній успішності дитини,  її навчанні та трудових звичках. Також беруться до уваги сильні сторони дитини та її уподобання в навчанні. Вчителі надають консультації батькам  з грудня по січень. Також доступні консультації з кваліфікованими консультантами з профорієнтації. У лютому батьки отримують табелі успішності за півріччя. Потім, у березні та квітні, батьки реєструють своїх дітей до обраної школи, взявши з собою паспорт або документ, що посвідчує особу, реєстраційну форму та рекомендацію з початкової школи. Цього року реєстрація проводиться 6 березня та 7 березня з 8:00 до 12:00 та з 14:00 до 17:00 у відповідних школах.
Існують спеціальні навчально-консультаційні центри (SBBZ) для дітей з інвалідністю, обмеженими можливостями або хронічними захворюваннями. Ці школи мають різну спрямованість: навчання, мова, емоції, зір, слух, розумовий розвиток, соціальний розвиток та фізичний розвиток. Однак батьки не можуть просто записати своїх дітей туди, оскільки державне управління освіти має визначити право на отримання послуг спеціальної освіти.
Для отримання додаткової інформації перейдіть за посиланням нижче:
http://sbbz-lernen.de/wp-content/uploads/2018/04/Ablauf-SBA-Eltern.pdf
та
https://www.schule-bw.de/faecher-und-schularten/schularten/sonderpaedagogische-bildung
У лютому в Тюбінгені відбудуться додаткові інформаційні вечори:
https://www.tuebingen.de/26690.html#/41657
Додаткову інформацію про середні школи можна знайти за посиланням:
https://km-bw.de/,Lde/startseite/schule

tun24012201

www.tuenews.de

Carlo-Schmid-Gymnasium in Derendingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.

001049

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html