Організації допомоги критикують компроміс ЄС щодо притулку

Численні правозахисні організації та організації допомоги біженцям дуже критично оцінюють реформу Загальноєвропейської системи притулку (CEAS), прийняту Європейським парламентом 10 квітня 2024 року (детальніше про це tuenews повідомляє у статті tun24042201). Напередодні парламентської сесії 161 асоціація та неурядова організація з усього світу звернулися до парламенту із закликом не ухвалювати пов’язане з реформою посилення законодавства про притулок.
Католицька благодійна організація «Caritas Europa», наприклад, особливо розкритикувала положення, «що стосуються затримання сімей і дітей на зовнішніх кордонах ЄС і дискримінаційного попереднього сортування тих, хто шукає захисту, а також передачу питання притулку третім країнам».
Правозахисна організація «Amnesty International» назвала цей компроміс «ганебним». Європейські інституції погодилися на угоду, яка, як вони знали, призведе до ще більших людських страждань. Для людей, які тікають від конфліктів і переслідувань, ця реформа означатиме «менший захист і більший ризик зіткнутися з порушеннями прав людини по всій Європі».
«Лікарі без кордонів» попередили, що реформа не допоможе вирішити гуманітарну кризу на зовнішніх кордонах ЄС, натомість система змусить людей обирати ще більш небезпечні шляхи втечі. «Брудні угоди з небезпечними країнами також призведуть до того, що люди будуть утримуватися в місцях, де їхнє життя, здоров’я і безпека будуть під загрозою. Процедури надання притулку в умовах, подібних до утримання під вартою на зовнішніх кордонах, не тільки призведуть до страху і невпевненості серед тих, хто шукає захисту, а й ще більше підірвуть право на притулок», — заявила організація медичної допомоги.
Організація «Pro Asyl» висловила подібну позицію: «На додаток до існуючих парканів, стін, методів спостереження і протидії, тепер «можна передбачити ще більше затримань та ізоляції людей, які шукають захисту на зовнішніх кордонах, а також нові угоди з автократичними урядами, які порушують права людини».
Німецький «Paritätische Gesamtverband», що представляє інтереси благодійних організацій, заявив: «Правила надання притулку спрямовані на те, щоб затримувати та ізолювати людей, які шукають притулку на кордонах. Правила для шукачів притулку в Європі будуть масово посилені, а порушення прав людини, особливо на зовнішніх кордонах ЄС, не зменшаться, а збільшаться. Особливо критичним є той факт, що більшість прийнятих регулювань були створені у формі регламентів, які безпосередньо застосовуються в країнах-членах ЄС. Згідно з нормами європейського права, вони мають пріоритет над чинними положеннями німецького законодавства про притулок».
«Pro Asyl» створив кілька вигаданих сценаріїв того, що може очікувати біженців у майбутньому згідно з новими правилами:
GEAS-Reform im EU-Parlament: Historischer Tiefpunkt für den Flüchtlingsschutz in Europa | PRO ASYL

tun24042202

www.tuenews.de

Flüchtlingsunterkunft Tübingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.

002138

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html