Медичне страхування для біженців з України

З червня цього року біженці з України отримали повний доступ до обов’язкового медичного страхування в Німеччині. Обов’язковою умовою є те, що вони зареєстровані в центрі зайнятості, мають право на соціальні виплати та, як біженці від війни, мають дозвіл на проживання відповідно до § 24 Закону про проживання. Про це повідомляє Федеральне міністерство охорони здоров’я. До тих пір, поки біженці не мають роботи та доходу, і відповідно не можуть сплачувати внески на медичне страхування, центр зайнятості робить це за них. У центрі зайнятості біженцям пропонують список медичних страхових компаній, з яких вони можуть вибрати одну. Пільги, які надають медичні страхові компанії, відрізняються лише в деталях, тому відмінностей між ними майже немає. Кожна застрахована особа може змінити медичну страхову компанію через рік. Крім того, біженцям потрібно платити внески на страхування довгострокового догляду.
Кожен, хто живе на власні кошти або має дохід з України, повинен застрахуватися як добровільний учасник державної каси медичного страхування та самостійно сплачувати внески. Крім того, українці можуть укласти договір із приватною медичною страховою компанією. Якщо ви маєте трудовий договір, половина внеску на медичне страхування автоматично вираховується з вашої зарплати, а іншу половину сплачує ваш роботодавець.
Медичне страхування в Німеччині покриває візити до лікаря, лікування в стаціонарі, лікування зубів і всі ліки, призначені лікарем за рецептом. Страхування також покриває психотерапію та деякі інші послуги. Упродовж перших 18 місяців перебування в Німеччині біженці з України звільнені від доплати за ліки. Ліки, які не виписує лікар, наприклад легкі знеболювальні, потрібно сплачувати самостійно. Для профілактики та раннього виявлення захворювань, українці також можуть зробити офіційно рекомендовані щеплення та пройти необхідні профілактичні огляди. Вагітні жінки та молоді матері мають право на медичне обслуговування, догляд та послуги акушера.
Додаткову інформацію про медичну допомогу українською мовою можна знайти на сайті Федерального міністерства внутрішніх справ:
https://www.germany4ukraine.de

Детальну інформацію німецькою мовою також надає Федеральне міністерство охорони здоров’я:
https://www.bundesgesundheitsministerium.de/faq-medizinische-hilfe-ukraine.html

tun22072501

www.tuenews.de

Symbol für die Ärzteschaft: das Stethoskop. Foto: tünews INTERNATIONAL / Martin Klaus.

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html