Фінансування навчання: BAföG також для біженців

Гроші від держави доступні не лише для німецьких студентів: біженці, які мають перспективу залишитися в Німеччині, також можуть подати заявку на пільги згідно з Федеральним законом про допомогу в навчанні, або скорочено BAföG. Це стосується, наприклад, визнаних осіб, які мають право на притулок, а також осіб, які проживають у Німеччині відповідно до § 24 Закону про проживання, тобто і студентів, які були вимушені приїхати до Німеччини, рятуючись від війни в Україні. Максимальна виплата Bafög для студентів віком до 25 років становить 812 євро на місяць. Заява подається до студентської спілки відповідного університету, але також можна подати заявку на BAföG в цифровому вигляді. Однак гроші не є безоплатними: половина суми BAföG – це грант. Тож іншу половину необхідно повернути після завершення навчання.
https://www.bafög.de/bafoeg/de/das-bafoeg-alle-infos-auf-einen-blick/_documents/bafoeg-auch-ohne-deutschen-pass.html
Гроші від держави на навчання можна отримати за умови виконання низки вимог. По-перше, BAföG оплачується лише за навчання в Німеччині, тому кожен, хто навчається в українському університеті, не може претендувати на пільги. Крім того, фінансується лише денна форма навчання. Особи, які починають навчання, мають бути не старше 44 років. Заява має бути подана в тому місяці, у якому починається навчання, тому що виплат заднім числом немає. Виплати, як правило, доступні лише на час стандартного терміну навчання. Студенти фінансуються лише до отримання першого ступеня, але підтримка надається для подальшого навчання, наприклад, якщо курс є ступенем магістра, який базується на ступені бакалавра. Після проміжного іспиту, або четвертого семестру, підтвердження успішного навчання необхідно надати до Управління підтримки освіти (BAföG Office), щоб і надалі отримувати фінансування. Студенти, які змінюють напрям навчання, продовжуватимуть отримувати фінансування лише у виняткових випадках. Так звана програма Auslands-BAföG, також підтримує стажування за кордоном або семестр за кордоном. Якщо студенти більше не застраховані у своїх батьків, існує також субсидія на медичне страхування та страхування догляду.
BAföG призначений лише для тих, хто не може самостійно фінансувати свою освіту. Сума виплат BaföG, залежить від доходу та майна студента, а також, від доходу батьків або чоловіка/дружини. Студенти, які отримують фінансування, не можуть заробляти більше ніж 6240 євро за один рік (два семестри). До 29 років ліміт активів становить 15 000 євро; з 30 років це може бути 45 000 євро. Тому при подачі заявки на BAföG спочатку перевіряється, чи спроможні батьки або супутники життя платити за навчання. Тільки якщо вони заробляють занадто мало, надається державна підтримка (за певних обставин, також, це може бути менше максимальної ставки). Тому в заяві BAföG, також необхідно вказати дохід батьків та чоловіка/дружини та подати заяву на податкову оцінку за попередній календарний рік. Допомога на дітей у цьому контексті не вважається доходом.
З зимового семестру 2022/2023 максимальна ставка BAföG (основна потреба та потреба в житлі) для студентів, які не проживають з батьками, становить 812 євро на місяць до 25 років, 934 євро на місяць від 25 до 29 років, і максимум 1018 євро на місяць з 30 років. Погашення позики має розпочатися через п’ять років після закінчення навчання. Максимальна сума погашення становить 10 010 євро, незалежно від розміру виплат BAföG. Як правило, розстрочка становить 130 євро на місяць. Однак ви не мусите платити, поки не будете заробляти понад 1605 євро на місяць.
https://www.studentenwerke.de/de/content/voraussetzungen-f%C3%BCr-baf%C3%B6g
https://www.finanztip.de/bafoeg/

tun22100602

www.tuenews.de

Förderung für Studierende aus dem Ausland. Foto: tünews INTERNATIONAL / Scheyda Karasu.

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html