Підвищення орендної плати: де знайти інформацію

Коли ви отримуєте лист від орендодавця з повідомленням про підвищення орендної плати, це може шокувати. Якщо ви хочете бути впевненими, що не заплатите занадто багато грошей у майбутньому, ви можете отримати інформацію з кількох джерел. Крім того, згідно з Stiftung Warentest, орендар повинен погодитися на підвищення.
Наприклад, місто Тюбінген інформує про вимоги на своїй домашній сторінці (https://www.tuebingen.de/26317.html). Згідно з ними, орендодавець може підвищити орендну плату лише на 15 відсотків протягом трьох років. Це пов’язано з тим, що в Тюбінгені, зважаючи на і без того високу орендну плату, існує обмеження – у багатьох інших містах можливе підвищення на 20 відсотків. Кожен, хто хоче дізнатися, чи знаходиться його орендна плата в межах звичайного діапазону, може це зробити за допомогою індексу орендної плати в Тюбінгені (https://www.tuebingen.de/verwaltung/verfahren#mietspiegel). З 2015 року обмеження орендної плати застосовується і до нових договорів оренди: орендна плата не може бути вищою за місцеву порівнянну орендну плату більш ніж на 10 відсотків. За даними Асоціації орендарів, з моменту останнього підвищення повинно пройти щонайменше 12 місяців.
Однак обмеження не застосовується, якщо орендодавець обґрунтовує своє підвищення заходами з модернізації. Наприклад, якщо в будинку з’явилися нові балкони, ліфт або нові вікна, орендодавець може додати до орендної плати до восьми відсотків витрат на модернізацію. У більшості випадків, однак, орендна плата не може збільшитися більш ніж на три євро за квадратний метр.
Ситуація також відрізняється, якщо підвищується не сама орендна плата, а авансові платежі на додаткові витрати. Цього навряд чи вдасться уникнути з огляду на різке зростання цін на газ, електроенергію, нафту і навіть деревину.
Якщо у вас є сумніви, ви можете запитати орендодавця. Можна також звернутися до юриста – але це коштує грошей. Асоціації орендарів також пропонують поради. Але ви повинні бути її членом і платити щорічні внески:
https://www.mieterbund-rt-tue.de/mitgliedschaftsmitgliedschaft

tun23020601

www.tuenews.de

Hochhäuser auf dem WHO in Tübingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.

001883

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html