Різдвяна ялинка-велетень у Броннвайлері

Рім Камель-Аль Сагір та Бріджит Гізель
У Броннвайлері (Bronnweiler) стоїть одна з найбільших різдвяних ялинок у Німеччині. Під час останнього вимірювання минулого року гігантське дерево в районі Ройтлінген було 34 метри заввишки. Ялинка росте поруч з церквою Святої Марії. Під час Адвенту та Різдва вона щодня освітлюється 3 000 електричних світлодіодних вогників.
Різдвяні ялинки — це святкова традиція, яка щороку об’єднує мільйони людей по всьому світу в християнських країнах. Ялинка в Броннвайлері височіє на кілька метрів над церковною вежею і розташована впритул до стіни церкви, пише протестантська парафія на своєму сайті. При висоті в один метр вона має діаметр 2,07 метра. Казкові вогники на великій ялинці мають довжину понад кілометр.
У Броннвайлері навіть намагалися занести ялинку до Книги рекордів Гіннеса. Однак місцевий мер Фрідель Керер-Шрайбер (Friedel Kehrer-Schreiber) не став розвивати ці плани далі, оскільки Книга Гіннеса не робить різниці між вирощеними та зібраними деревами, повідомляє газета Stuttgarter Zeitung. За словами Крістін Вандель, протестантського пастора з Броннвайлера, ялинка в парку відпочинку «Едельвейс» в Нойкірхені, Баварія, на даний момент є найбільшою вирощеною ялинкою. Її висота становить 45,08 метрів. «Але наша ялинка, безумовно, найкрасивіша», — каже пастор, який вважає, що інша ялинка по-швабськи трохи «schnädrig», тобто струнка. В Айхселі біля Райнфельдена в Бадені та в Баденвайлері також є великі різдвяні ялинки, що сягають понад 30 метрів заввишки.
Йдеться про дерево Велінгтонія (мамонтове дерево велетенське), ботанічна назва Sequoiadendron giganteum. Ці дерева посадили у 1864 році, коли король Вюртембергу Вільгельм I замовив саджанці в Каліфорнії для ботанічного саду у Вільгельмі. Після того, як проросло занадто багато саджанців, Велінгтонії були висаджені по всій країні, в тому числі два дерева в Броннвайлері. Одне з двох дерев довелося зрубати в 1962 році. З того часу було висаджено заміну. Про це розповідає меморіальна дошка біля стовбура дерева.
Оскільки дерево росте дуже близько до церкви, протестантська церква кожні п’ять років проводить «оцінку секвої» як пояснює пастор Крістін Вандель. Невідомо, чи завдає шкоди церкві величезне дерево. Про всяк випадок, щороку регулярно перевіряють статику церкви.
Ялинка підсвічується до 6 січня кожен день з 17:00 до самого ранку. Вогні знову гаснуть о 22:00 на Водохрещу.

tun23120503

www.tuenews.de

Der Weihnachtsbaum-Riese in Bronnweiler. Foto: tünews INTERNATIONAL / Reem Al Sagheer-Kamel.

002242

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html