Німецький паспорт у безпеці

Той, хто натуралізувався в Німеччині та має німецький паспорт не може бути депортований. Про це йдеться в статті 16 Основного закону. Там зазначено: «Німецьке громадянство не може бути скасоване». Це положення діє в Німеччині з 1949 року і було реакцією на те, що під час нацистської диктатури людей депортували з політичних, расових чи релігійних мотивів. Зараз Основний закон забороняє позбавляти громадянства, якщо це призведе до втрати громадянства.
Тому біженцям з німецьким паспортом не варто хвилюватися через те, що праві екстремісти розглядають можливість депортації мігрантів та іммігрантів з німецьким паспортом. Для цього знадобилася б значна більшість для внесення змін до Основного закону. Такої більшості поки що не видно.
Однак у рідкісних випадках натуралізовані громадяни все ж можуть бути позбавлені німецького паспорта. Це трапляється, наприклад, якщо вони збрехали, щоб отримати громадянство. Таке рішення ухвалив Федеральний конституційний суд у справі проти чоловіка з Нігерії у 2006 році. Це стосується навіть тих випадків, коли відповідна особа в результаті стає особою без громадянства.
Існують також способи відмовитися від німецького громадянства — наприклад, для того, щоб отримати паспорт іншої країни. Той, хто приєднується до збройних сил іншої держави, також втрачає німецьке громадянство. Однак це стосується лише армій за межами ЄС та НАТО. За словами федерального уповноваженого з питань інтеграції, є ще одна причина для втрати німецького паспорта: якщо особа має іноземне громадянство на додаток до німецького і бере безпосередню участь у бойових діях терористичної організації за кордоном.

tun24011701

www.tuenews.de

Nach Artikel 16 im Grundgesetz darf die deutsche Staatsbürgerschaft nicht entzogen werden. Foto: tuenews INTERNATIONAL / Linda Kreuzer.
002275

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html