Навруз двічі припадає на Рамадан

Навруз знаменує початок нового року в Ірані та Афганістані. Це завжди велике свято. Але цього року та 2025-го все інакше – новий рік 20 березня припадає на місяць посту Рамадан, який цього року триває з вечора 10 березня до вечора 9 квітня. Рамадан щороку зсувається на 10-12 днів за ісламським місячним календарем, а з погляду сонячного календаря в ньому всього 354 дні. Під час Рамадану мусульманам не дозволяється їсти або пити що-небудь між сходом і заходом сонця. Усі ресторани зачинені.
Навруз був веселим і світським святом ще з доісламських часів. Адже вже понад 2500 років у день рівнодення святкують перемогу світла над темрявою – спеціальними трапезами та відвідуваннями родичів і друзів. Святкування Нового року і початку весни тривають до 13 днів.
У 2010 році ЮНЕСКО визнала свято «нематеріальною світовою культурною спадщиною». Навруз був заборонений у Сирії та Туреччині впродовж багатьох років. Курди по всьому світу з 20-го століття надають Наврузу політичного значення – як символу опору проти гноблення, що передається в іранській міфології. Близько 300 мільйонів людей по всьому світу святкують Навруз з різними регіональними традиціями. Окрім Афганістану та Ірану, Навруз святкують у деяких частинах Росії (від Азербайджану до Узбекистану), Албанії, Косово, Іраку (Курдистані), Туреччині, Індії та Пакистані.
Див. tun22031701 та https://www.brauchwiki.de/das-iranische-fruehlings-und-neujahrsfest-nouruz/

tun24022104

www.tuenews.de

Nouruz wird in diesem Jahr wegen des Ramadan in vielen islamischen Länder nicht so aufwendig gefeiert wie sonst üblich. Hier der Nouruz-Brauch „Haft Sin“: Sieben symbolische Gaben werden dabei präsentiert.

002328

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html