Як хіджаб і нікаб впливають на засвоєння вітаміну D

Оула Махфуз та Арне Шик
Вітамін D є важливою поживною речовиною для формування і підтримки здоров’я кісток, оскільки він регулює засвоєння кальцію — основного компонента кісток. Він також впливає на численні функції клітин організму, які, наприклад, пригнічують запалення, захищають від пошкодження клітин або підтримують імунну систему, роботу м’язів і активність клітин мозку. Природні джерела вітаміну D обмежені, але ми можемо отримати його з жирної риби або шляхом перетворення хімічних речовин у шкірі під впливом прямих сонячних променів. Кількість виробленого вітаміну D залежить від багатьох факторів, включаючи час доби, пору року, географічне розташування, колір шкіри та спосіб життя.
Люди з підвищеним ризиком дефіциту вітаміну D можуть засвоювати лише обмежену його кількість, мають труднощі з його засвоєнням або мало перебувають під сонячним світлом. Це також стосується мусульманок, які носять релігійні головні убори, такі як хіджаб і нікаб. А також жінок, які носять, хустку, покриваючи голову, шию і плечі. За статистикою, близько одного мільярда людей у світі страждають від дефіциту вітаміну D. Дефіцит може призвести до проблем з кістками та підвищити ризик переломів. Крім того, дефіцит пов’язаний з різними проблемами зі здоров’ям, такими як ускладнення вагітності, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, діабет і деякі види раку. Вітамін D також впливає на здоров’я шкіри та волосся. Дослідження показують, що добавки вітаміну D можуть зменшити симптоми депресії, оскільки вітамін D відіграє важливу неврологічну роль.
Дослідження, проведені в Іраку та Йорданії, чітко показують, що носіння хіджабу або нікабу, який закриває голову та обличчя, може погіршити постачання вітаміну D, оскільки цей одяг обмежує поглинання сонячного світла. У сонячних регіонах жінки, які носять хіджаб або нікаб, мають вищі показники дефіциту, ніж чоловіки. Жінки, які носять хіджаб у безсонячних і холодних регіонах, таких як Німеччина, можуть більше страждати від дефіциту вітаміну D. Дефіцит вітаміну D у матерів може мати негативний вплив на здоров’я дітей, особливо під час вагітності та грудного вигодовування. Тому жінкам, які носять хіджаб, варто вжити заходів, щоб їхні діти отримували достатню кількість вітаміну D.
Вкрай важливо підвищувати обізнаність про важливість вітаміну D і забезпечити ефективні рішення відповідно до культурних і релігійних традицій. Основою для цього є широке поширення зрозумілої і точної інформації та належне медичне обслуговування. Першим кроком є підтвердження дефіциту вітаміну D за допомогою аналізу крові у сімейного лікаря та його рекомендація щодо дозування вітаміну у харчових добавках.
Арне Шик, співавтор статті, наразі закінчує магістратуру в Біохімічному інституті (кафедра спортивного харчування) Кельнського спортивного університету.

tun24010905

www.tuenews.de

Ein Vitamin-D-Mangel sollte vom Arzt überprüft werden. Foto: tuenews INTERNATIONAL / Oula Mahfouz.

002302

 

 

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html