Український фільм «20 днів у Маріуполі» здобув «Оскар»

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» режисера та відеографа Мстислава Чернова отримав премію «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм». Про це було оголошено у ніч проти 11 березня під час прямої трансляції церемонії вручення кінопремії 2024 року. Це перший «Оскар» для України.
Фільм розповідає про події на початку повномасштабного вторгнення, коли Росія почала нищити мирні міста України. Зокрема, у стрічці показані перші дні облоги Маріуполя, який оточили та обстрілювали росіяни. Єдина команда журналістів, що опинилася у пастці в оточеному Маріуполі, – кореспонденти інформаційного агентства AP – намагаються продовжувати свою роботу та документувати трагедії війни. Стрічка містить кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. Фільм викриває перед світовою спільнотою злочини та тероризм країни-агресорки.
«Я вдячний. Але, напевно, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже: я хотів би ніколи не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я віддав би все це визнання за те, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян з України. Я б віддав це, щоб вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле. Проте ми всі разом – а серед вас зараз найталановитіші люди світу – ми можемо розставити в історії все на свої місця, щоби правда перемогла. І щоб загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, ніколи не були забуті. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію», – сказав Мстислав Чернов під час отримання премії  у Лос-Анджелесі.
До «Оскару», лише за січень 2024 року фільм з’явився у 40 номінаціях та отримав понад 20 нагород.
Фільм можна безкоштовно переглянути німецькою мовою в медіатеці телеканалів ARD та Erste:
www.daserste.de/information/reportage-dokumentation/dokus/videos/20-tage-in-mariupol-video-100.html
Його також можна переглянути англійською мовою на YouTube:
https://youtu.be/dql0DP9fekc?si=FZWEf9x2WbPcJayz

tun24031801

www.tuenews.de

Kriegsgebiet in der Ukraine. Foto: tünews INTERNATIONAL / Yana Rudenko.

001888

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html