Месопотамія: джерелам перших цивілізацій загрожує посуха

Самір Ібрагім та Майкл Зайферт
Річки Тигр і Євфрат є одними з найбільших річок у світі та мають численні великі та малі притоки. Це робить Ірак однією з небагатьох країн, яка має велику кількість води, попри свою невелику територію. Контроль над річками та зрошення ландшафту стали вирішальними факторами для виникнення перших цивілізацій в історії людства в Месопотамії. Починаючи з Анатолії, люди вперше оселилися тут і розвинули землеробство та тваринництво. Виникли міста-держави та королівства. Це вимагало винайдення писемності та першої правової системи. Тут зародилася шкільна освіта, література, гончарство, технічні розробки та багато іншого. Великі цивілізації змінювали одна одну: шумери, аккадці, вавилоняни, ассирійці…
Тигр бере початок у Таврських горах у Туреччині і тече на південь через Ірак, повз Сирію, до Євфрату. Він має довжину 1850 кілометрів і кілька приток, серед яких річка Діяла та велика і мала річки Заб. Євфрат також бере початок у Туреччині, перетинає сирійську територію і протікає через Ірак. На півдні він з’єднується з Тигром, утворюючи водний шлях Шатт-ель-Араб. Ще через 190 кілометрів, він впадає в Перську затоку.
За прогнозами експертів, до 2040 року Ірак стане країною без річок через зміну клімату та будівництво Туреччиною великої кількості гребель. В результаті Ірак має все менше води, що стало головною загрозою для сільського господарства і тварин, що живуть біля річки та в ній. Пересиханню русла річки також сприяють рекорди спеки, що перевищують 50 градусів влітку (більше про це у статті „Der Irak hat drei Sonnen“ – 50 Grad Hitze | tuenews INTERNATIONAL). Рибалки ловлять все менше й менше риби. Сім’ї, які раніше могли забезпечити себе завдяки річці, тепер змушені купувати дорогі продукти. У багатьох місцях річку можна перейти пішки.
Самір Ібрагім, який живе в Німеччині з 2015 року, начутий від сім’ї та друзів, наскільки поганий стан обох річок. Він з тривогою запитує: «Чи покинуть чайки край двох річок? Чи зникне риба зовсім? Як житимуть люди, які тисячоліттями жили на берегах річки? Де в майбутньому будуть відбиватися сонячні промені в Іраку, якщо не на його великих річках? Навіть зараз менш заселені регіони виглядають як пустеля. Найближчі роки дадуть відповіді на всі ці питання».

tun23101704

www.tuenews.de

Der Fluss Tigris im Irak. Foto: Kamal Mahmoud.

002260

 

 

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html