Гриби: Збирайте лише ті, що знаєте

Збирати гриби в лісі – весело і вигідно для сімейного бюджету. Крім того, страви з грибів виходять смачними. Але в лісах і луках підстерігають і смертельні небезпеки: отруйні гриби. У випадку з мухоморами, достатньо одного гриба, щоб убити дорослу людину. Підлість: гриб мухомор, як і інші отруйні гриби, можна сплутати з їстівними грибами, якщо ви не дуже з ними знайомі. Крім того, у Східній Європі та Середземномор’ї є смачні гриби, які зовні дуже схожі на бліду поганку. Це часто призводить до отруєнь грибами серед переселенців. Про це повідомляє Федеральний інститут оцінки ризиків.
Ви можете захистити себе від отруєння грибами, якщо вмієте розрізняти види грибів. Але для цього потрібен не лише додаток на мобільному телефоні. Для тих, хто не впевнений, є грибники та консультаційні центри з грибів. До кінця жовтня, у неділю з 15:00 до 16:30 можна перевірити власноруч зібрані гриби в експертів Німецького товариства мікології в Музеї природознавства Ройтлінгена (Am Weibermarkекс 4). У Гомарінгені, грибник Карл-Хайнц Бауман також пропонує оглянути зібрані гриби за попереднім записом (Karl-Heinz Baumann, Lime tree road 40, 72810 Gomaringen, телефон 07072/7092 kh.baumann@t-online.de).
Пан Бауман зазначає, що гриби важливо збирати в повітропроникні кошики, оскільки в поліетиленових пакетах вони швидко псуються. Крім того, у лісі їх треба добре почистити. Підійдуть і бавовняні пакети, «але тоді гриби можна легко розчавити». Гриби слід їсти якомога свіжішими, «але ніколи сирими», каже Бауман. За даними Німецького товариства мікології, за винятком деяких культивованих грибів і білих грибів, сирі їстівні гриби, як правило, отруйні. Залежно від сорту, гриби можуть зберігатися в холодильнику один-два дні.
Окрім мухоморів, існує ряд інших грибів, які є отруйними та можуть викликати щонайменше серйозні шлунково-кишкові розлади. Кожен, хто відчуває себе погано після вживання грибів, має негайно звернутися до лікаря або до консультаційного центру, наприклад до Центру інформації про отруєння при університетській лікарні Фрайбурга (0761/19240). Отруєння деякими грибами також небезпечно тим, що симптоми часто проявляються лише через кілька днів. Однак до того часу отрута вже завдасть організму великої шкоди.

tun22101301

www.tuenews.de

Pilze im Schönbuch. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html