Заха Хадід: Геніальна архітекторка зі східним корінням

Автор: Самір Ібрагім
Заха Хадід (1950-2016), іракська архітекторка з британським корінням, зробила революцію у світі архітектури та залишила помітний слід у багатьох містах по всьому світу. Вона виросла в Багдаді в заможній родині. Її батько, Мухаммед Хадід, був видатним політиком і колишнім міністром фінансів Іраку. Ще в дитинстві вона так переробила власну дитячу кімнату, що теслярі використовували її як зразок для багатьох інших дитячих кімнат у Багдаді. В одинадцять років вона захотіла стати архітектором.
Заха Хадід відома своїм футуристичним і безпомилковим стилем. В одному з інтерв’ю вона прокоментувала свою філософію: «Для того, щоб зробити наступний стрибок у мистецтві, потрібно або зробити більше, або інтерпретувати речі по-іншому. Потрібно все переосмислити та винайти заново».
Завдяки її новаторським ідеям, вона виграла багато конкурсів і тендерів, але будівлі так і не були побудовані, тому що відповідальні будівельники вважали її плани занадто сміливими та конструктивно нездійсненними. Можливо, це було пов’язано ще й з тим, що Хадід надавала перевагу особливо плавним формам, а не прямим кутам.

Її першим реалізованим проєктом стала пожежна станція на заводі Vitra-Werke у Вайль-ам-Райн, яка згодом була перетворена на музей. У Німеччині її найбільшими проєктами були також завод BMW у Лейпцигу та музей науки Phaeno у Вольфсбурзі. Вона також створила такі міжнародні шедеври, як Центр Гейдара Алієва в Баку (Азербайджан) та Dongdaemun Design Plaza у Сеулі (Південна Корея).
У 2004 році Заха Хадід була нагороджена найголовнішою архітектурною премією – Прітцкерівською премією. У цитаті сказано: «Кожен новий проєкт сміливіший за попередній, а джерела його оригінальності здаються нескінченними». Дехто вважає її роботи сучасним еквівалентом Висячих садів Семіраміди у Вавилоні, одного з семи чудес стародавнього світу.
Тут представлено шість будівель Захи Хадід:
6 Zaha-Hadid-Bauwerke, die jede:r kennen sollte! | AD Magazin (ad-magazin.de)

tun23083004

www.tuenews.de

Zaha Hadid gestaltete das Gebäude von „phæno – Die Experimentierlandschaft“ ein 2005 eröffnetes Wissenschaftsmuseum in Wolfsburg. Die allseitige Dynamik des Gebäudes soll, so die Architektin geistige Offenheit und Beweglichkeit fördern. Im Inneren des Gebäudes verändern sich mit jedem Schritt die Perspektiven durch schräge Wände, ein geknicktes und unverdecktes Stahlträger-Dachtragwerk, Sichtschlitze und schräge Nischen. Foto: tünews INTERNATIONAL / phaeno Foto, Janina Snatzke

002204

002207

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html