Піст і кутя: Різдво в Україні

У зв’язку з переходом з юліанського календаря на новоюліанський, цього року українці святкують Різдво 25 грудня. Раніше свято припадало на 7 січня. Різдво вважається другим великим святом після Великодня. Зазвичай його святкують у родинному колі. Існує багато традицій та обрядів, пов’язаних з Різдвом. Найважливіші з них – піст, Святвечір і колядки.
Піст: Різдвяний піст починається за 40 днів до Різдва. Він є одним з найтриваліших. Під час Різдвяного посту можна їсти всі види фруктів і овочів, гриби, бобові та каші. Рибу також можна їсти в більшість днів. Продукти тваринного походження, такі як м’ясо, яйця, молочні продукти та вершкове масло, заборонені. Таким чином віряни очищають свої душі та тіла перед Різдвом. Піст закінчується 25 грудня.
Святий вечір: Святвечір святкують напередодні Різдва, 24 грудня. Українці готують на вечерю 12 пісних страв, що символізують 12 апостолів або, за іншою версією, кількість місяців у році. Головною стравою є кутя — варена пшениця з маком, медом, волоськими горіхами та родзинками.
За вечерею на столі також запалюють свічку.
Різдвяні колядки: Українці співають колядки з вечора 24 грудня до Нового року. Вони готують спеціальні пісні та вірші, які презентують своїм сусідам. Натомість колядники отримують солодощі або монети. Цю традицію особливо люблять діти та молодь. Відвідуючи оселі, колядники спочатку просять дозволу заколядувати. У піснях і віршах колядники бажають господарям будинку добробуту, щастя і здоров’я, а також сповіщають про народження Христа. Колядники носять з собою велику зірку, прикріплену до палиці. Вона символізує Вифлеємську зірку, що вказала на народження Ісуса Христа.
Вранці 25 грудня люди вітають один одного словами «Христос народився!» і відповідають «Славімо його!». У цей день заведено ходити до церкви на різдвяні молитви та відвідувати родичів.

tun23122201

www.tuenews.de

Ein Feuerwerk zu Silvester. Foto: Ute Kaiser.

000937

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html