Новий закон спростить натуралізацію з квітня

Депутати німецького Бундестагу спростили отримання німецького громадянства. Законопроєкт про модернізацію законодавства про громадянство був прийнятий 19 січня 2024 року. За це проголовувало 382 депутати, проти 234 і 23 утрималися. Проти нового закону проголосували CDU/CSU та AfD. Очікується, що новий закон набуде чинності у квітні.
Огляд найважливіших змін:
Період проживання в Німеччині, необхідний для натуралізації, буде скорочено з нинішніх восьми до п’яти років. У випадку «особливих інтеграційних досягнень» натуралізація буде можлива вже через три роки — наприклад, у разі відмінного знання мови (рівень C1), волонтерської роботи або особливо хороших показників у школі та на роботі. Діти, народжені в Німеччині, можуть автоматично отримати німецьке громадянство, якщо один з батьків легально проживає в Німеччині щонайменше п’ять років.
У майбутньому буде дозволено подвійне громадянство — ті, хто натуралізуються в Німеччині, більше не повинні будуть відмовлятися від свого попереднього громадянства.
Обов’язковою умовою для натуралізації залишатиметься наявність власних засобів до існування.
Раніше це було можливо, незважаючи на отримання соціальної допомоги. Тепер це вже не так. Винятки будуть лише для «гастарбайтерів» — працівників, які працюють на повну ставку, а також для їх подружжя з неповнолітніми дітьми. Дискреційна натуралізація буде можлива для пенсіонерів, людей з інвалідністю, одиноких батьків та опікунів, які залежать від соціального забезпечення.
Для людей з так званого «покоління гастарбайтерів» скасовується вимога щодо наявності письмового мовного сертифіката рівня В1. Якщо вони можуть усно спілкуватися німецькою мовою «без значних проблем у повсякденному житті» цього буде достатньо. Як пояснює Федеральне міністерство внутрішніх справ, це зроблено з метою вшанування життєвих досягнень цього покоління, яке «зробило значний внесок у розвиток Німеччини» і для якого на той час не існувало мовних курсів чи інтеграційних пропозицій.
Для того, щоб отримати німецький паспорт, іноземці повинні, як і раніше, задекларувати свою прихильність до вільного і демократичного устрою, закріпленого в основному законі Німеччини. У законі зазначено, що «антисемітські, расистські, антигендерні або інші нелюдські дії» несумісні з гарантією основного закону щодо людської гідності. Ще однією вимогою для натуралізації є «визнання історичної відповідальності Німеччини за націонал-соціалістичне панування несправедливості та його наслідки, зокрема, за захист єврейського життя». Як це зобов’язання, так і прихильність до вільного демократичного устрою повинні бути задокументовані відповідною позицією. Але одного лише підпису недостатньо. Особи, які вчинили антисемітські або расистські злочини, будуть виключені з процесу натуралізації. З цією метою планується тісна співпраця між органами натуралізації та прокуратурою. Ті, хто скоїли антисемітські або расистські злочини, які не підпадають під кримінальну відповідальність, також не підлягають натуралізації.
Натуралізація також може бути скасована впродовж десяти років. Це може статися, наприклад, у разі шахрайського введення в оману або надання неправдивої інформації. З реформою, неправдиві декларації про прихильність до вільного демократичного устрою також можуть призвести до анулювання громадянства в майбутньому.
Усі документи щодо модернізації законодавства про громадянство за посиланням:
Deutscher Bundestag—Bundestag erleichtert Zugang zur deutschen Staatsangehörigkeit

tun24012406

www.tuenews.de

Das Reichstagsgebäude in Berlin. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.

001912

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html