Низька явка на виборах в Ірані

«Цього разу дійсно був бойкот», –  так прокоментувала вибори в Ірані іранська активістка та захисниця прав жінок у вигнанні Міна Ахмаді на Днях жіночого кіно в Тюбінгені на початку березня. Про це також свідчать цифри: явка на перших виборах після масових протестів восени 2022 року була нижчою, ніж будь-коли раніше, і становила близько 41 відсотка, попри те, що релігійний лідер Аятола Алі Хаменеї оголосив голосування релігійним обов’язком. Робітники, студенти та жінки «дуже скептично ставляться до режиму», – сказав Ахмаді в Тюбінгені.
Як повідомив журналістам міністр внутрішніх справ Ісламської Республіки Ахмад Вахіді, близько 25 мільйонів з приблизно 61 мільйона виборців, які мають право голосу, проголосували на виборах. Ці цифри не піддаються незалежній перевірці. Представники опозиції закликали людей не голосувати. Одна з причин: режим виключив прореформаторських кандидатів перед виборами. Так було і на виборах до Ради експертів. Екс-президенту Ірану Хасану Роухані не дозволили знову балотуватися. Рада експертів обирається на вісім років і обирає свого наступника після смерті Верховного лідера.
За повідомленнями ЗМІ, 245 з 290 місць у парламенті, який обирається на чотири роки, вже розподілені – більшість з них, а саме 200 місць, для кандидатів, лояльних до режиму. Решта 45 місць будуть розподілені під час другого туру виборів у квітні або травні. До парламенту було обрано лише одинадцять жінок. Наразі в парламенті 16 жінок-депутатів.
Дивіться: https://www.bpb.de/kurz-knapp/taegliche-dosis-politik/546129/wahlen-im-iran/

tun24030501

www.tuenews.de

Straßen voller Flaggen in Teheran. Foto: tuenews INTERNATIONAL

002337

 

 

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html