Де Святий Миколай кладе подарунки під подушку

У Німеччині головне завдання Святого Миколая набивати чоботи: діти ставлять чобітки перед дверима в ніч на 6 грудня і сподіваються, що у них Святий Миколай залишить вночі солодощі та маленькі подарунки. Втім, до деяких сімей він приходить лише ввечері самого дня Святого Миколая: він вдягає червоне пальто, бороду та червону шапку і вручає подарунки особисто або нагадує дітям, наприклад, про необхідність старанніше вчитися в школі. Палиця, якою він – або його супутник Кнехт Рупрехт – погрожував попереднім поколінням, залишається за дверима. У день Святого Миколая християнські церкви вшановують річницю смерті єпископа Миколая Мирлікійського.
Його колега з України має дещо інший спосіб роботи, як повідомляє редактор tünews Яна Руденко. Перш за все, він упродовж століть приходив з подарункам пізніше, ніж його західний колега: більшість православних церков відзначають церковні свята не так, як католики чи протестанти, а за юліанським календарем. День Святого Миколая припадає на 19 грудня за юліанським календарем. Однак цього року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, а це означає, що церковні свята, які прив’язані до певної дати, такі ж, як і в Німеччині. Тож Святий Миколай також приходить в Україну 6 грудня.
Яна розповідає про те, як Святий Миколай дарує подарунки дітям в Україні:
«За традицією, Святий Миколай кладе подарунки та солодощі “слухняним” дітям під подушку вночі. Напередодні цього свята діти пишуть йому листи зі своїми побажаннями та вкидають їх у поштову скриньку або кладуть на вікно. Іноді діти пишуть про свої добрі вчинки, просять вибачення за погані, і пишуть, чого вони бажають. У багатьох школах діти збираються разом, щоб написати листа. Вранці “слухняні” діти знаходять під подушкою подарунок, який батьки поклали їм від імені Святого Миколая. “Неслухняні” діти знаходять прутик. Він слугує своєрідним нагадуванням про те, що треба поводитися краще. Але батьки зазвичай також дарують неслухняним дітям подарунки.
Святого Миколая шанують за його милосердя. Тому в церковних парафіях відбуваються благодійні акції. Також організовуються світські благодійні проєкти. Наприклад, деякі організації в цей день дарують подарунки дітям-сиротам.
У школах і дитячих садочках також організовують дитячі свята. Діти ставлять виставу, роблять поробки або організовують невеличкий ярмарок чи вікторину. Святий Миколай, як правило, навідується до них з особистим візитом – співробітники школи або батьки виступають у цій ролі та роздають солодощі.
До Дня Святого Миколая також випікають особливе печиво, яке називається “миколайчики”. Дорослі також його люблять. В Україні це печиво також можна купити на Новий рік”.

tun23112908

www.tuenews.de

Am 6. Dezember ist Nikolaustag. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.
002223

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html