Виробнича рада: підтримка на робочому місці

Робочі ради створюються для того, щоб представляти інтереси працівників компанії. Комітет має право голосу при прийнятті багатьох рішень в компанії – наприклад, щодо понаднормової роботи. У компаніях, де працює більш ніж п’ять осіб, працівники можуть обирати членів виробничої ради. Це регулюється Законом про виробничу конституцію з 1952 року. Вибори проводяться кожні чотири роки. Однак створення виробничої ради не є обов’язковим. Додаткову інформацію можна отримати на сайті Німецької конфедерації профспілок DGB:
https://www.dgb.de/betriebsrat
Виробничі ради стежать за тим, чи дотримуються на підприємстві законів і правил, наприклад, щодо захисту від нещасних випадків або колективно узгодженої оплати праці. До їхніх завдань також входить проведення кампаній за рівність між чоловіками і жінками та сприяння інтеграції іноземних працівників. У багатьох сферах виробнича рада має законодавчо закріплені права на спільне прийняття рішень, наприклад, щодо часу перерв або введення скороченого робочого дня. З виробничою радою також необхідно консультуватися, якщо компанія хоче звільнити працівників. Однак вона не завжди може цьому запобігти. Виробнича рада може також укладати трудові договори разом з роботодавцем. Наприклад, це може запобігти звільненню працівників з виробничих причин упродовж певного періоду часу. Виробничі ради також завжди є точкою контакту, якщо на підприємстві виникають проблеми. Наприклад, вони можуть супроводжувати працівника, який має проблеми, на зустрічі з начальником.
Багато виробничих рад належать до профспілок. Однак це не є обов’язковим. Згідно з DGB, членом виробничої ради може стати будь-яка особа віком від 18 років, яка працює на підприємстві щонайменше 6 місяців. Німецьке громадянство не є обов’язковою умовою. Усі працівники, яким виповнилося 16 років, мають право голосу на виборах виробничої ради. Тимчасові працівники мають право голосу, тільки якщо вони працюють на одному підприємстві більше ніж три місяці. Члени виробничої ради не можуть бути звільнені впродовж терміну їхніх повноважень. Існують спеціальні правила щодо прав виробничих рад для компаній з релігійними або ідеологічними зв’язками – наприклад, для церковних дитячих садків. На державній службі замість виробничих рад існують ради трудового колективу.
Чисельність виробничої ради залежить від кількості працівників: для невеликих компаній, де працює менше ніж 20 працівників, це одна особа, де більш ніж 5 000 працівників – 31.

tun23111002

www.tuenews.de

Das Landratsamt Tübingen. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.

000468

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html