Більше, ніж просто страйки: чим займаються профспілки

Профспілки – це об’єднання, які представляють інтереси найманих працівників. Вони організовуються за галузевою ознакою та ведуть переговори щодо укладення колективних договорів з представниками асоціацій роботодавців. У разі суперечки щодо колективних переговорів вони також можуть закликати до страйку після голосування своїх членів. Членом профспілки може стати будь-який працівник.
У Німеччині існує вісім профспілок з близько 5,6 мільйона членами, які об’єдналися в головну організацію Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB): IG Bauen-Agrar-Umwelt (IG BAU), IG Bergbau, Chemie, Energie (IG BCE), Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft (EVG), Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft (GEW), IG Metall, Gewerkschaft Nahrung-Genuss-Gaststätten (NGG), Gewerkschaft der Polizei (GdP), Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (ver.di). Існують також так звані галузеві профспілки, наприклад, авіадиспетчерів чи лікарів. GdL, німецька профспілка машиністів, яка останнім часом була відповідальною за численні залізничні страйки, також відкрита для інших професій. Вона організована не в DGB, а в Німецькому об’єднанні залізничників (Deutscher Beamtenbund).
Право на створення профспілок гарантується статтею 9 Основного закону. Вони не пов’язані з жодними іншими організаціями: «Профспілка є фінансово, персонально та організаційно незалежною від третіх сторін, тобто держави, політичних партій, церков, а також від свого партнера на робочому місці та в колективних переговорах, тобто роботодавця», – зазначає DGB. Метою профспілки є сприяння поліпшенню умов праці.
Профспілки мають кілька завдань: окрім переговорів щодо колективних договорів про підвищення заробітної плати, відпустки або поліпшення умов праці, вони також підтримують своїх членів у конкретних питаннях, наприклад, надаючи юридичні консультації. За це вони отримують плату, яка зазвичай становить один відсоток від валового доходу працівників. Однак у разі страйку члени профспілки отримують гроші з так званого страйкового фонду. Профспілки також пропонують своїм членам пільги в багатьох сферах.
https://www.dgb.de/service/mitglied-werden/++co++619286d6-3d78-11e8-849e-52540088cada

tun24013102

www.tuenews.de

Gewerkschaften und Arbeitnehmer Streiken für bessere Löhne. Foto: tünews INTERNATIONAL / Mostafa Elyasian.

001961

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html