Демонстрація – це право людини

Автор: Уте Кайзер
У Німеччині сотні тисяч людей протестують за демократію та проти правого екстремізму. Вони також протестують проти ідей «реміграції» партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD). Цей термін означає «депортацію всіх людей з нібито неправильним кольором шкіри або походженням, навіть якщо вони є громадянами Німеччини». Про це сказав член журі, яке оголосило термін «реміграція» «не словом» 2023 року (див. новину tun24011603).
Що таке право на демонстрацію в Німеччині? Стаття 8, пункт 1 основного закону передбачає, що всі німці мають право збиратися мирно без зброї або дозволу чи реєстрації. Однак основне право зібрань просто неба обмежується законом про зібрання щодо реєстрації та дозволу (див. нижче).
Чи поширюється це фундаментальне право лише на німців? Ні. Федеральний закон про зібрання, який також застосовується в Баден-Вюртемберзі, говорить: «Кожен має право організовувати публічні зібрання і процесії та брати участь у таких заходах».. Це пояснюється тим, що і загальна декларація прав людини, і Європейська комісія з прав людини вважають свободу зібрань правом людини.
Хто не має права на демонстрацію? Відповідно до закону про зібрання, це, наприклад, ті, хто хоче просувати цілу партію, визнану Федеральним конституційним судом неконституційною, а також партії, визнані неконституційними або забороненими об’єднаннями, які спрямовані проти конституційного ладу або проти ідеї міжнародного порозуміння.
Що заборонено на демонстраціях? Відповідно до закону про зібрання, ніхто не може мати при собі зброю або предмети, якими можна поранити людей або завдати шкоди майну. Також заборонено носити на демонстрації уніформу або одяг, призначений для вираження спільної політичної думки. Це стосується, наприклад, нацистської символіки.
Які ще правила діють? Відповідно до закону про зібрання, демонстрація повинна бути зареєстрована щонайменше за 48 годин до її проведення в компетентному органі — управлінні громадського порядку.
Демонстрація може бути заборонена або на неї можуть бути накладені певні умови. Це стосується, наприклад, якщо вона має відбутися в місці, яке «як меморіал історично видатного, надрегіонального значення вшановує пам’ять жертв нелюдського поводження за часів націонал-соціалістичного режиму насильства і свавілля», і є побоювання, що «гідність жертв буде принижена». Закон про зібрання прямо згадує меморіал вбитим євреям Європи в Берліні.
Крім того, не можна носити нічого, що заважає ідентифікувати людей, наприклад, маски або капюшони, які залишають відкритими тільки очі.
Чи можуть заборонити демонстрації? Так, демонстрації можуть бути заборонені до їх початку або розігнані, але тільки якщо вони становлять безпосередню загрозу громадській безпеці, наприклад, через насильство. Однак, згідно з Федеральним міністерством внутрішніх справ, заборона або розгін повинні бути лише «крайнім заходом». Обмеження можуть бути оголошені заздалегідь.
Чи дозволено контрдемонстрантам зривати демонстрації? Будь-хто, хто хоче перешкодити санкціонованим демонстраціям і погрожує застосувати насильство, чинить насильство або спричиняє масові заворушення, карається позбавленням волі на строк до трьох років або штрафом.
Розділ IV Закону про зібрання також містить всі інші покарання та штрафи за недотримання правил.
Див:
https://www.gesetze-im-internet.de/versammlg/BJNR006840953.html

та
https://www.bmi.bund.de/DE/themen/verfassung/staatliche-ordnung/versammlungsrecht/versammlungsrecht-node.html

tun24012401

www.tuenews.de

Demonstration auf dem Tübinger Marktplatz. Foto: tuenews INTERNATIONAL / Oula Mahfouz

002285

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html