Журі обрало «реміграцію» антисловом 2023 року

Автор Уте Кайзер
Реміграція означає зворотну міграцію. У міграційних дослідженнях цей термін здебільшого використовується для опису добровільного повернення. Однак зараз його використовують праві партії (такі як AfD) та праві й ультраправі рухи (такі як ідентитарний рух), щоб замаскувати свої справжні наміри: примусове вигнання або навіть масову депортацію людей «з нібито неправильним кольором шкіри або походженням, навіть якщо вони є громадянами Німеччини». Так член журі кампанії «Unword of the Year» пояснив, чому вони обрали антисловом 2023 року термін правої кампанії «реміграція».
У німецькій мові терміни або фрази, які є дискримінаційними, вводять в оману або принижують людську гідність, позначаються як «антислова». Журі розкритикувало той факт, що термін «реміграція» «навмисно ідеологічно привласнюється і переосмислюється» таким чином, щоб «приховати нелюдські практики депортації та виселення».
Плани реміграції є, серед іншого, порушенням прав громадянства та принципу рівності, закріпленого в німецькій конституції. Цей термін і пов’язані з ним наміри в правих і ультраправих колах викликають побоювання серед людей з міграційною історією і підживлюють палкі дискусії та протести. У багатьох містах Німеччини, включаючи Тюбінген, люди протестують проти правого екстремізму і фашистських ідей, таких як примусова реміграція. Ця ідея має свою історію. У 1940 році нацисти спочатку планували депортувати мільйони євреїв на Мадагаскар. Але потім вони вбили мільйони євреїв під час Голокосту.
Тема реміграції також відігравала важливу роль на таємній зустрічі між членами AfD та іншими правими екстремістами та расистами, що відбулася 25 листопада під Потсдамом. Про це повідомило видання «Correctiv» (див. посилання нижче). Своїм розслідуванням журналісти хочуть зміцнити демократію.
Збіг чи ні: готель, де праві обговорювали свої ідеї щодо реміграції, знаходиться всього за вісім кілометрів від Будинку Ванзейської конференції. Саме тут нацисти координували систематичне знищення євреїв.
Довідка: Незалежне журі кампанії «Unword of the Year» в Марбурзі складається з лінгвістів, журналіста та одного члена, який щороку змінюється, цього разу – колишнього депутата Бундестагу від партії CDU. Журі отримало 2301 пропозицію щодо «Unword of the Year» 2023. Кампанія проводиться з 1991 року і має на меті підвищити обізнаність, щоб розпізнавати дискримінаційні, оманливі слова та фрази, які принижують людську гідність.
Дивіться:
https://www.unwortdesjahres.net/wp-content/uploads/2024/01/Pressemitteilung_Unwort_2023_finale_Version_Marburg.pdf
та
https://correctiv.org/aktuelles/neue-rechte/2024/01/10/geheimplan-remigration-vertreibung-afd-rechtsextreme-november-treffen/

tun24011603

www.tuenews.de

Das Unwort 2023 ist “Remigration”. Foto: tuenews INTERNATIONAL / Linda Kreuzer.

002270

 

 

 

TÜNEWS INTERNATIONAL

Related posts

Contact Us

Magazine Html